Πιέζουν οι εταίροι,αγωνιά η κυβέρνηση για τη συμφωνία, τους 180 και την συνταγματική αναθεώρηση

"Συμφωνία σε 10 μέρες ή παράταση" διαμηνύει η ευρωζώνη

Πιέζουν οι εταίροι,αγωνιά η κυβέρνηση για τη συμφωνία, τους 180 και την συνταγματική αναθεώρηση

Δέκα ημέρες προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα, έδωσε η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης, διαφορετικά θα προωθήσει την παράταση του μνημονίου. Πιο συγκεκριμένα, αν μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου δεν υπάρξει συμφωνία, εξετάζονται τρία σενάρια επέκτασης του Μνημονίου από 3 έως και 15 μήνες. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επίσπευση των διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να «διώξει» από την χώρα την πολιτική αστάθεια.

Αναλυτικότερα, αν και στη συνεδρίαση του Euro Working Group αναγνωρίστηκε η πρόοδος στις συνομιλίες Ελλάδα-τρόικας, υπήρξε έντονη προτροπή να υπάρξει συμφωνία αξιολόγησης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μέχρι τα μέσα του μήνα. Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείο Οικονομικών στο Eurogroup της Δευτέρας δεν θα ληφθεί καμία απόφαση, αλλά θα υπάρχει μια πολύ καθαρή εικόνα για το που πάμε.

Όπως αναλυτικά γράψαμε χθες στο star.gr, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επεξεργάζονται ήδη τις λύσεις σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση «τα σπάσει» με την τρόικα.Ένα από τα βασικά σενάρια που στηρίζει η Γερμανία είναι η τεχνική επέκταση του ελληνικού προγράμματος για ένα εξάμηνο, ώστε να «θωρακιστεί» η ευρωζώνη απέναντι στις αγορές, σε περίπτωση που υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Στο τραπέζι έχουν πέσει και τα σενάρια που αφορούν στο ενδεχόμενο παράτασης για ένα τρίμηνο ή επέκταση για ένα χρόνο και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του 2016, όπου λήγει και το πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Όπως διεμήνυσε αξιωματούχος της ευρωζώνης, σε περίπτωση που αποφασιστεί παράταση του ελληνικού προγράμματος, η ενισχυμένη προληπτική πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα, για την επόμενη μέρα ,θα μπορούσε να ληφθεί και τον Ιανουάριο.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί παράταση του προγράμματος για ένα μήνα, ώστε να λάβει και την τελευταία δόση των 1,8 δις ευρώ που εκκρεμεί μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ παράλληλα σκέφτεται να επισπεύσει τις διαδικασίες για την προεδρική εκλογή.

Όπως γράφει το "Έθνος", ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να ανακοινώσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για τον προϋπολογισμό την απόφαση για εκκίνηση των διαδικασιών μέσα στον Ιανουάριο, προτείνοντας και το πρόσωπο που θα καθίσει στην καρέκλα του Κάρολου Παπούλια

Ο κ.Σαμαράς θα προχωρήσει την διαδικασία για την εκλογή του ΠτΔ θέτοντας στους βουλευτές το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας από την οποία εξαρτάται η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο και το διακύβευμα της συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία θα «ακυρωθεί» σε περίπτωση που γίνουν πρόωρες εκλογές και θα μπορέσει να γίνει ξανά πέντε χρόνια μετά!

Εν τω μεταξύ, στο καφενείο και τους διαδρόμους της Βουλής τα πηγαδάκια για τις εξελίξεις δίνουν και παίρνουν, ενώ τα τηλεφωνήματα στελεχών της ΝΔ με ανεξάρτητους βουλευτές έχουν πάρει φωτιά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top