Προ των πυλών η παράταση του Μνημονίου

Έως 18 μήνες προτείνουν οι Ευρωπαίοι, ένα μήνα θέλει η Αθήνα

​Η παράταση του 2ου ελληνικού προγράμματος είναι προ των πυλών και το μόνο που μένει να διευθετηθεί είναι η διάρκειά της. Όποια όμως κι αν επισήμως αποφασιστεί να είναι αυτή, οι αρχές μπορούν να ζητήσουν τον τερματισμό της χρονικής περιόδου, μόλις λάβουν την έκθεση συμμόρφωσης από την τρόικα για την πιστοποίηση της τήρησης των προαπαιτούμενων.

Οι τάσεις αυτή τη στιγμή στα κράτη μέλη είναι δύο:

1. να θεσμοθετηθεί μια μεγάλη παράταση 6 μηνών ως ενός έτους
2. να θεσμοθετηθεί μια πολύ μεγάλη παράταση 12 ως 18 μηνών

Κανείς δεν μιλάει για μικρά χρονικά διαστήματα, αν και στο τραπέζι έχει πέσει και μια τρίτη επιλογή, τα λεγόμενα συνεχόμενα ανανεώσιμα τρίμηνα, ιδέα που δεν έχει και πολλούς υποστηριχτές.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συντρέχουν οι εξής τρεις προϋποθέσεις:

1. να έχει υπάρξει stuff level agreement μεταξύ ελληνικών αρχών και τρόικας
2. να καλύπτεται το διάστημα που το ΔΝΤ έχει πρόγραμμα και η ΕΕ δεν έχει (Q2 2016)
3. να δίνεται αρκετός χρόνος στις «αργές στα γραφειοκρατικά» ελληνικές αρχές για να νομοθετήσουν και να εφαρμόσουν τη συμφωνία.

Για τον 4ο έλεγχο του 2ου ελληνικού προγράμματος το συνολικό αντίστοιχο διάστημα, από την πρώτη κάθοδο της τρόικας και ως το compliance report κράτησε 11 μήνες. Ο υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης έχει δεσμευθεί ότι το 5ο review δεν θα κρατήσει τόσο, όμως η διαπραγμάτευση ξεκίνησε 1η Σεπτεμβρίου με τις προκαταρκτικές συζητήσεις στο Παρίσι και μέχρι στιγμής έχουν περάσει 3,5 μήνες!

Στην πράξη ότι κι αν αποφασίσο��ν οι εταίροι τη Δευτέρα, το κλειδί είναι στο χέρι της Αθήνας. Αν αποφασίσει να νομοθετήσει σύντομα μπορεί να αιτηθεί γραμμής πιστώσεων ECCL, αν όχι οι εταίροι θα περιμένουν όσο χρειαστεί.

Είναι απόλυτα βασικό ότι η παράταση θα πρέπει να περάσει από τα κοινοβούλια των κρατών μελών και τα κοινοβούλια κλείνουν στις 18 του μήνα, ημέρα Πέμπτη και πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Άρα αν η συμφωνία έρθει όπως το περιμένει κοινοτικός αξιωματούχος στις 14 Δεκεμβρίου, τότε το Euro Working Group θα συνεδριάσει και πάλι για να αξιολογήσει την συμφωνία και να αποστείλει τα έγγραφα στα εθνικά κοινοβούλια προς ψήφιση. Δεν χρειάζεται νέο Eurogroup και η όποια διευθέτηση μπορεί να γίνει με τηλεδιάσκεψ��.

Σε σχέση με τις υποχρεώσεις της Αθήνας, αυτές παραμένουν όπως ορίζονται στο θεματολόγιο του 5ου ελέγχου και το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού μαζί με την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού είναι βασικότατα θέματα.

Οι εταίροι συμφωνούν μάλιστα με το ΔΝΤ και την τρόικα ότι το δημοσιονομικό κενό και τα σχετικά μέτρα πρέπει να ψηφιστούν όλα τώρα μαζί με αυτά που η ελληνική πλευρά ονομάζει προληπτικά.

Μέχρι να γίνουν όλα αυτά η Ελλάδα δεν θα κινδυνεύσει να χάσει δόσεις, αποθεματικά ΤΧΣ και χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και στο χέρι της είναι να επωφεληθεί από μια γρήγορη μετάβαση στο επόμενο σχήμα.

Τάδε έφη στις Βρυξέλλες, κοινοτικός αξιωματούχος με άριστη γνώση του θέματος. Όσο για το αν υπήρξε χαρτί στο EWG χθες βράδυ, ή όχι, η ουσία δεν αλλάζει.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top