Κοινοτικός αξιωματούχος στο STAR: Παράταση 6-12 μηνών το βασικό σενάριο

Τι είναι η έκθεση συμμόρφωσης και ο ρόλος κλειδί στη συμφωνία με τρόικα

«Το βασικό σενάριο στο οποίο θα εργαστεί το Eurogroup τη Δευτέρα είναι 6 μήνες έως 1 χρόνος παράταση του Μνημονίου» δήλωσε κοινοτικός αξιωματούχος στο STAR.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου, οι Ευρωπαίοι λένε ότι για να έχουμε τα τρία στάδια που θα μας οδηγήσουν στο κλείσιμο της πέμπτης αξιολόγησης (και άρα στο κλείσιμο του τρέχοντος Μνημονίου) θα πρέπει να περάσουν αρκετοί μήνες κυρίως γιατί οι ελληνικές αρχές θέλουν πολύ χρόνο για να νομοθετήσουν και η τρόικα άλλο τόσο για να πιστοποιήσει ότι τα προαπαιτούμενα έχουν νομοθετηθεί. Μπορούμε, όμως, να βγούμε από αυτή την παράταση, όταν η τρόικα μας δώσει τη λεγόμενη έκθεση συμμόρφωσης, η οποία ωστόσο αποκλείεται να δοθεί εντός του 2014.

Ο ίδιος κοινοτικός αξιωματούχος εξήγησε ότι τα τρία στάδια για τη συμφωνία με τρόικα είναι:

Συμφωνία με τρόικα έως τις 14 Δεκεμβρίου για το τι θα κάνουμε

Υλοποίηση της συμφωνίας

Πιστοποίηση από τρόικα για την υλοποίηση της συμφωνίας

Σε ερώτηση του σχολιαστή του κεντρικού δελτίου του STAR Νίκου Χατζηνικολάου για το αν υπάρχει η πιθανότητα να ζητήσει πολιτική λύση ο Αντώνης Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Δεκεμβρίου, η απάντηση του Θάνου Αθανασίου ήταν κατηγορηματικά «όχι»: «Αυτό γιατί τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια θα είναι κλειστά και θα έχουν ήδη ψηφίσει την ελληνική παράταση, που βρίσκεται ήδη ως αίτημα στο τραπέζι του Eurogroup καθώς η Ελλάδα ζήτησε να μη χαθούν τα λεφτά της τελευταίας δόσης».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του STAR, η απόφαση για την παράταση του Μνημονίου «είναι κοινή».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top