Κοινοτικός αξιωματούχος: «Tο Eurogroup θα αποφασίσει παράταση»

«Αν δεν υπάρχει συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα θα πρέπει να σκεφτούμε τα χρονοδιαγράμματα»

​Για πιθανή παράταση του Μνημονίου έκανε λόγο κοινοτικός αξιωματούχος, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα μέχρι της Δευτέρα, οπότε και θα συνεδριάσει το Eurogroup.

Μετά το απαντητικό email της τρόικας στην ελληνική κυβέρνηση, φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν στρέψει το βλέμμα τους στην Αθήνα και αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις τις επόμενες ώρες.

«Ελπίζω να ακούσουμε ότι γύρισαν στην Αθήνα, ελπίζω να ακού��ουμε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος και σε έναν ιδανικό κόσμο θα ήλπιζα να ακούσουμε ότι έχει επιτευχθεί και συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού. Είμαι αισιόδοξος ότι θα ακούσουμε ότι γύρισαν και υπάρχει πρόοδος. Ωστόσο αν δεχθούμε ότι δεν υπάρχει συμφωνία τη Δευτέρα τότε θα πρέπει να σκεφτούμε τα χρονοδιαγράμματα που μας αφορούν. Υπάρχει πολλή δουλειά μετά τη συμφωνία, υπάρχει η τεκμηρίωση, η εφαρμογή των προαπαιτούμενων και μετά η μακρά περίοδος της πιστοποίησης ότι έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να καταλήξει σε μια αναφορά συμμόρφωσης. Όπως καταλαβαίνετε αυτό δεν μπορεί να στριμωχτεί στις λίγες μέρες που μένουν μέχρι τα Χριστούγεννα. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μια τεχνική παράταση ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όλες οι ανάγκες», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Πάντως δεν διευκρίνισε πόσο θα διαρκέσει αυτή η παράταση, τονίζοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα επιτευχθεί τις επόμενες εβδομάδες.

«Αυτό που έρχεται είναι μια τεχνική παράταση και η υπόσχεση για τον ECCL. Κάποιοι το ονομάζουν προληπτικό πρόγραμμα, αλλά δεν είναι αυτό το όνομά του. Τα κράτη μέλη θέλουν το ΔΝΤ να λάβει μέρος. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει ακόμα το ECCL, αλλά όταν το κάνει θα είμαστε θετικά διακείμενοι», διαβεβαίωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι θα πρέπει αυτό να το εγκρίνουν και τα κοινοβούλια, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει παρουσιαστεί σε αυτά μια τεκμηρίωση και ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.

«Ιδεατά θα θέλαμε μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού τη Δευτέρα, αν δεν την έχουμε το EWG θα συνεδριάσει για να την υιοθετήσει αργότερα. Yπάρχει όμως μια καταληκτική ημερομηνία για τη συνεδρίαση και αυτή είναι η 14η ή η 15ή Δεκεμβρίου, τίποτα αργότερα. Εγώ θα δούλευα και στις 24 Δεκεμβρίου, όμως τα κοινοβούλια τότε δεν θα είναι διαθέσιμα. Άρα πρέπει να τελειώσουμε στο τέλος της εβδομάδας που ξεκινάει στις 14», τόνισε.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος επανέλαβε ότι πρέπει το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει πίεση για να ζητήσει γρήγορα η Ελλάδα το ECCL, καθώς μπορεί να το κάνει και μια εβδομάδα μετά από την ολοκλήρωση του σημερινού προγράμματος.

Τέλος απάντησε και στα σενάρια που κάνουν λόγο ότι οι δανειστές θέλουν και τη δέσμε��ση του ΣΥΡΙΖΑ για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης λέγοντας:

«To πρόγραμμα δεν γίνεται με κόμματα, αλλά με τα εκλεγμένα μέλη μιας κυβέρνησης, ρεαλιστικά πάντα. Κανείς δεν σκέφτεται να δεσμεύσει τον όποιον επόμενο. Κανείς δεν κυκλοφορεί με ένα χαρτί, προσπαθώντας να πάρει δεσμεύσεις από τον όποιο δυνητικό επόμενο».

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top