Ποια σενάρια εξετάζει η κυβέρνηση μετά από την απάντηση της τρόικας;

"Δεν είμαστε πολύ μακριά με την τρόικα"

​Τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει μετά από το email που έστειλε η τρόικα, εξετάζει τώρα η ελληνική κυβέρνηση, ανεβάζοντας ταχύτητες, ώστε να επιτευχθεί σύντομα συμφωνία.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το email προς το υπουργείο Οικονομικών εστάλη τα ξημερώματα της Τετάρτης, ενώ πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι έλαβαν το δικό τους email αργά το απόγευμα της Τρίτης και προέρχεται από τεχνικά κλιμάκια.

Πηγές της κυβέρνησης τονίζουν ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες, από τη στιγμή που η τρόικα δεν απορρίπτει τις προτάσεις που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή.

Τονίζουν μάλιστα ότι οι δανειστές δεν ζητούν νέα μέτρα και δεν επιμένουν στη μείωση των συντάξεων, παρά ζητούν μόνο διευκρινίσεις ως προς την ποσοτικοποίηση των μέτρων και των προβλέψεων εισπραξιμότητάς τους, επιδιώκοντας ίσως έτσι μια νέα καθυστέρηση.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξει μια τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των δανειστών το απόγευμα, όταν και θα είναι έτοιμα τα δύο υπουργεία να δώσουν τις διευκρινίσεις τους, στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος, οι σύμβουλοι του πρωθυπουρ��ού Χρύσανθος Λαζαρίδης, Σταύρος Παπασταύρου, Δημήτρης Πτωχός και Μιχάλης Πεγκλής.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση βλέπει τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν και εξετάζει πλέον δύο σενάρια.

Το πρώτο είναι να υπάρξει μια συμφωνία με την τρόικα στα βασικά ζητήματα σήμερα ή αύριο, μέσω τηλεδιασκέψεων, ώστε να πάμε στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, όπου και θα υπάρξει η επεξεργασία της πολιτικής απόφασης για την επόμενη μέρα της Ελλάδας, η οποία και θα επικυρωθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Δεκεμβρίου.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων τις επόμενες μέρες, ώστε τη Δευτέρα στο Eurogroup να υπάρξει μια δήλωση πρόοδου από την τρόικα για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Αν συμβεί αυ��ό, τότε η κυβέρνηση ποντάρει σε ένα έκτακτο Eurogroup στις 15 Δεκεμβρίου, όπου και θα υπάρξει η απόφαση για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης της Ελλάδας.

Από το Μαξίμου διαμηνύουν ότι κόκκινη γραμμή αποτελεί η εξάμηνη παράταση του Μνημονίου και συζητά μόνο μια τεχνική παράταση ενός μήνα.

Αγκάθι τέλος θα αποτελέσει ενδεχόμενη απαίτηση της τρόικας για νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων του Ιουλίου από τώρα, κάτι στο οποίο η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να συναινέσει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top