Το star.gr στις Βρυξέλλες: Οι εταίροι θέλουν ετήσια παράταση

Τα σενάρια της επόμενης μέρας και τα προαπαιτούμενα για να πάρουμε τα λεφτά

Επέκταση του χρηματοδοτικού σκέλους του 2ου ελληνικού προγράμματος για ένα ακόμα χρόνο μέχρι το τέλος του 2015, προκρίνουν το ΔΝΤ και οι εταίροι της Ελλάδας στο ευρώ, όπως προκύπτει από τις επαφές των εμπλεκομένων πλευρών σε Βρυξέλλες, Αθήνα και Παρίσι.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Α.Μέρκελ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ.Ντράγκι, έχουν στα χέρια τους την ίδια εισήγηση που λέει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι «οι ελληνικές αρχές θα χρειαστούν ένα εξαιρετικά μακρύ διάστημα για να εφαρμόσουν τη συμφωνία με την τρόικα, όποτε και αν αυτή τελικώς επιτευχθεί»

Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον και Φρανκφούρτη συμφωνούν ότι «όπως πήρε 11 μήνες για την ολοκλήρωση του 4ου ελέγχου, έτσι και ο 5ος έλεγχος θα τραβήξει, μέχρι και το τελευταίο προαπαιτούμενο να έχει εφαρμοστεί»

Από την γενική εισήγηση για έναν“χρόνο” όμως, μέχρι το “τι θα μπει στο χαρτί” και πως θα δώσουν τα χέρια οι δύο πλευρές μεσολαβούν 3 αστάθμητοι παράγοντες:

-ο χρόνος της καταρχήν συμφωνίας κυβέρνησης και τρόικας - που οι εταίροι θέλουν να δουν να επιτυγχάνεται μέσα στο 2015,
-ο χρόνος νομοθέτησης και εφαρμογής των συμφωνηθέντων από τις ελληνικές αρχές και
-οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, λόγω της προεδρικής εκλογής, της δύσκολης νομοθετικής διαδικασίας, μιας ενδεχόμενης προσφυγής σε εθνικές κάλπες και του αποτελέσματος που θα προκύψει.

Όλα όμως τα ενδεχόμενα θα έχουν χρονικό ορίζοντα κρίσης τον Ιούνιο, οπότε και οι λήξεις ομολόγων που βαραίνουν την χώρ�� απαιτούν ζεστό κοινοτικό χρήμα για την αποπληρωμή τους.

Εν ολίγοις, Αθήνα, ΔΝΤ και εταίροι πρέπει να έχουν εκταμιεύσει περί τα 10 δις πριν την ημερομηνία και ώρα πληρωμής των τίτλων.

Αυτό ση��αίνει πως μέχρι τον Ιούνιο οι εταίροι της Ελλάδας πρέπει να έχουν εκταμιεύσει όχι μόνο τα 1,8 δις της τελευταίας δόσης του 2ου προγράμματος, αλλά και τα κέρδη από τα SMPs (ομόλογα μέσω των εθνικών κεντρικών τραπεζών) αλλά και 2 δόσεις του ΔΝΤ, την τρέχουσα (3,4 δις) και την επόμενη, αυτή που αντιστοιχεί στον επόμενο έλεγχο του Ταμείου, από κοινού με την καλοκαιρινή επόμενη απόδοση των SMPs.

Το όλο πρόβλημα της Ελλάδας, που θα συνεχίσει να βρίσκεται εκτός αγορών, είναι πως δεν χρειάζεται μόνο τα λεφτά που είναι το διακύβευμα του τρέχοντος ελέγχου, αλλά και επιπλέον χρήματα και αυτό το ξέρουν Βερολίνο, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον πάρα πολύ καλά.

Πηγές του Συμβουλίου πέριξ και μέσα στο EWG, όπως και κύκλοι κοντά στην π��ρακολούθηση του μνημονίου λένε στην Real News ότι «η επέκταση του προγράμματος είναι η μόνη λύση και πρέπει να είναι μεγάλη». Θεωρούν δε ότι η γραμμή πιστώσεων ECCL (enhanced conditions credit line - γραμμή πιστώσεων με ενισχυμένους όρους) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δεν μπορεί να αντικαταστήσει το μνημόνιο, πριν η τρόικα πιστοποιήσει ότι όλες οι δράσεις και τα προαπαιτούμενα έχουν εκπληρωθεί.

Όμως οι αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς πρέπει να ληφθούν υπόψιν και ως εκ τούτου τα πρακτικά σενάρια για το πως θα γίνει η μετάβαση και ποιο είναι το μέλλον του προγράμματος είναι τρία στο τραπέζι του EWG:

1)Nα μη δώσουν τα χέρια κυβέρνηση και τρόικα ως τις 8 Δεκεμβρίου και το Eurogroup να δρομολογήσει παράταση 6-12 μηνών που θα εγκριθεί στις αρχές του 2015, θα περιλαμβάνει οδικό χάρτη ετήσιων υποχρεώσεων και θα τελειώνει με την μετάβαση στον ECCL, ενώ η κυβέρνηση θα καταφέρει να διατηρήσει τη συνοχή της μετά την προεδρική εκλογή και η χώρα δεν θα πάει σε κάλπες.

2)Να δώσει τα χέρια η τρόικα με την κυβέρνηση και το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου να δρομολογήσει τεχνική παράταση μέχρι την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, είτε σιωπηρά για 6 εβδομάδες και να αφεθεί η κυβέρνηση να ξεπεράσει ή όχι το εσωτερικό πολιτικό της μέτωπο όπως επιθυμεί (είτε πείθοντας τους βουλευτές είτε κερδίζοντας τις εκλογές με το χαρτί της εξόδου από το μνημόνιο) - κάτι που όμως δεν προκρίνουν αρκετοί από τους εταίρους και μεταξύ αυτών η Γερμανία.

3)Να μην δώσει η κυβέρνηση τα χέρια με την τρόικα και τους εταίρους και να παραταθούν οι συζητήσεις μέσα στο 2015 χωρίς συμφωνία και οδικό χάρτη, να επιταχυνθούν οι πολιτικές εξελίξεις και η διαπραγμάτευση να γίνει με κυβέρνηση που θα έχει νωπή λαϊκή εντολή.

Και στα 3 σενάρια το δημοσιονομικό κενό είναι 1,773 δις ευρώ + 652 εκ ευρώ τουλάχιστον, ενώ μεταξύ των προαπαιτούμενων θα βρίσκονται:

-η ενοποίηση των τριών ταμείων (δημοσίου, μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών) η ουσιαστική κατάργηση του εφάπαξ για να σωθούν οι συντάξεις, το απόλυτο τέλος των πρόωρων και αλλαγή τρόπου υπολογισμού.
-νέα δημοσιονομικά μέτρα 1,8 δις ευρώ,
-5500 απολύσεις στο δημόσιο πριν την εκταμίευση της όποιας δόσης,
- εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου,
-αλλαγές στα εργασιακά, ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικό νόμο και
-απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Του Θάνου Αθανασίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top