Νέο μήνυμα Βενιζέλου στην Άγκυρα:Σεβαστείτε τα δικαιώματα της Κύπρου

Συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο ομόλογο του

Νέο μήνυμα Βενιζέλου στην Άγκυρα:Σεβαστείτε τα δικαιώματα της Κύπρου

«Σεβαστείτε τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αν θέλετε να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό». Αυτό διεμήνυσε στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Έλληνας ομόλογος του Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι οι συνομιλίες δυστυχώς διακόπηκαν γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσβολή εναντίον των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ.Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι η συνεργασία δεν έχει επιθετικό χαρακτήρα εναντίον της Τουρκίας. Η πρόσκληση για συμμετοχή της Τουρκίας είναι πάντα ανοικτή, πρόσθεσε.

«Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει πάντα περιθώριο για την αποφυγή της κλιμάκωσης, για την αποφυγή της διάχυσης των προβλημάτων. Φυσικά, στόχος μας είναι - και αυτό το συζητήσαμε με τον κ. Τσαβούσογλου- να συμβάλλουμε, όσο γίνεται πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά στην διαμόρφωση του κλίματος που θα επιτρέψει την επανέναρξη των συνομιλιών» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Βενιζέλο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε τις γνωστές τουρκικές θέσεις και σημείωσε πως «μετά την ένταση που προκλήθηκε εξαιτίας των ερευνών πετρελαίου, η ελληνοκυπριακή πλευρά αποσύρθηκε από τις συνομιλίες». «Εμείς επιθυμούμε την επανέναρξη των συνομιλιών... όλοι αναγνωρίζουν το γεγονός ότι ο λαός της "ΤΔΒΚ" έχει δικαιώματα επί του φυσικού αερίου και του πετρελαίου στην περιοχή. Το ζητούμενο είναι μία συμφωνία που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα αμφότερων των πλευρών» τόνισε.

Όπως αναφέρει το Κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, ο τούρκος υπουργός είπε ότι η Τουρκία δεν έχει αντίρρηση στο θέμα της συνεργασίας Ελλάδας- Κύπρου-Αιγύπτου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις μειονότητες τις οποίες χαρακτήρισε «γέφυρα φιλίας» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κάνοντας λόγο για τουρκική μειονότητα.

Μάλιστα υποστήριξε πως από την πλευρά της Τουρκίας γίνονται «βήματα στο θέμα αυτό, πράγμα που αναγνωρίζεται από την ΕΕ και όλο τον κόσμο», ενώ ζήτησε «τα αντίστοιχα βήματα κι από την Ελλάδα για την τουρκική μειονότητα».

Οι κκ Βενιζέλος και Τσαβούσογλου συναντήθηκαν το πρωί του Σαββάτου στην Άγκυρα, ενώ σε λίγη ώρα ο Έλληνας υπουργός συναντά τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top