ΝYΤ: Οι εκλογές στην Ελλάδα θα φέρουν μαζική απόσυρση καταθέσεων

"Οι βαθιές μεταρρυθμίσεις του Σαμαρά άρχισαν να αποδίδουν καρπούς"

Το διαπραγματευτικό θρίλερ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας, οι δημοσκοπήσεις και η επόμενη μέρα της Ελλάδας σε περίπτωση που γίνουν πρόωρες εκλογές βρέθηκαν στο επίκεντρο των New Yok Times.

O Ελληνοαμερικανός συγγραφέας και δημοσιογράφος, Νίκολας Γκέιτζ (Νικόλαος Γκατζογιάννης), σε άρθρο του αν και εμφανίζεται αισιόδοξος πως «οι σκληρές οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης άρχισαν να αποφέρουν καρπούς και έρχονται καλύτερες μέρες», προειδοποιεί για «τους κινδύνους των πρόωρων εκλογών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν χειρότερες αναταράξεις στην ελληνική οικονομία, από το 2012 και σε μαζική απόσυρση καταθέσεων, καθώς δεν αναμένεται να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία κανένα από τα μεγάλα κόμματα, προκαλώντας πολιτική αστάθεια».

Ο αρθρογράφος εξηγεί τα «αίτια υπερδιόγκωσης» του ελληνικού χρέους που οδήγησαν στη σημερινή κρίση, τονίζοντας πως στο παρελθόν πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση το κόμμα που βρισκόταν στην εξουσία προσλάμβανε χιλιάδες νέους δημοσίους υπαλλήλους και αύξανε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

«Όταν κάποιοι υπουργοί επιχειρούσαν μετά τις εκλογές να περιορίσουν, έστω στο ελάχιστο, τις ατασθαλίες της προεκλογική�� περιόδου, ορδές διαδηλωτών πολιορκούσαν το Κοινοβούλιο ή μπλόκαραν τις εθνικές οδούς και τα λιμάνια μέχρι να ενδώσουν οι πολιτικοί ή να αποσύρουν τις ισχνές μεταρρυθμίσεις», συνεχίζει ο Νίκολας Γκέιτζ, αναγνωρίζοντας πάντως τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που έκανε στην χώρα η κυβέρνηση Σαμαρά.

«Η κυβέρνηση συνεργασίας του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, πέρασε ορισμένα από τα πιο σκληρά μέτρα λιτότητας στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, μειώνοντας τις δημόσιες δαπάνες, τους μισθούς και τις συντάξεις, κατά το ήμισυ σχεδόν, ενώ επέβαλε υψηλούς φόρους, που μείωσαν την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων κατά 30% περίπου» αναφέρει, εξηγώντας στην συνέχεια τις περιορισμένες αντιδράσεις των πολιτών απέναντι στα σκληρά μέτρα.

«Ο ένας λόγος για τις περιορισμένες αντιδράσεις των πολιτών είναι ότι εάν η κυβέρνηση δεν δεχθεί τους όρους που επιβάλλει η τρόικα, τότε δεν θα υπάρξει η χρηματοδότηση ώστε να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Ο δεύτερος και ίσως σημαντικότερος είναι ότι οι σκληρές οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης άρχισαν να αποφέρουν καρπούς» και ότι «έρχονται καλύτερες μέρες».

Ο κ. Γκέιτζ, κλείνει το άρθρο του, παραθέτοντας στοιχεία και νούμερα που δείχνουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 2,28 δις ευρώ το πρώτο ήμισυ του έτους, ενώ το ίδιο διάστημα, το 2013, πέτυχε 2,5 δις ευρώ. Η ανεργία έχει αρχίσει να μειώνεται, πέφτοντας στο 25,9% τον Αύγουστο, από το 28% τ��υ Νοεμβρίου του 2013, μολονότι παραμένει η υψηλότερη στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, επίσης, παρατηρείται έκρηξη του τουρισμού, καθώς πέρυσι προσέλκυσε 17,9 εκ. τουρίστες, το συνάλλαγμα των οποίων τόνωσε την οικονομία. Η πιστοληπτική ικανότητα επίσης της χώρας βελτιώνεται σταθερά. Τον περασμένο Αύγουστο, η Moody's την αύξησε κατά δύο βαθμίδες από το Caa1 στο Caa3, κάνοντας αναφορά στην πρόοδο της κυβέρνησης για την δημοσιονομική σταθεροποίηση, ενώ πρόσφατα η Standard and Poor's αύξησε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας από το B- στο B» καταλήγει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top