Το Παρίσι έγινε η πόλη του σκότους για κυβέρνηση-τρόικα με αϋπνίες, άγχος,γκρίνια και διαφωνίες

Σύντομα νέες συνομιλίες-Δεν αποκλείεται να παραταθεί το πρόγραμμα και το 2015

Το Παρίσι έγινε η πόλη του σκότους για κυβέρνηση-τρόικα με αϋπνίες, άγχος,γκρίνια και διαφωνίες

​«Είναι μακρύς και δύσκολος ο δρόμος που από την κόλαση οδηγεί στο φως», κατά τον Μίλτον στο επικό ποίημα «Paradise Lost» και από ότι φαίνεται έτσι είναι και ο δρόμος που θα οδηγήσει την τρόικα στην Αθήνα και το κλείσιμο της πέμπτης αξιολόγησης.

Από το διήμερο στο Παρίσι πάντως δεν "βγήκε" λευκός καπνός και ο δρόμος παραμένει το ίδιο μακρύς όσο και πριν.

Μάλιστα εξαιρετικά πιθανή φαντάζει μία τρίτη συνάντηση τρόικας και κυβέρνησης στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα, καθώς αυτός ο γύρος των συζητήσεων ναυάγησε. Μετά από συζητήσεις τουλάχιστον 16 ωρών, με μόλις ένα μικρό διάλειμμα για ύπνο από τις 5 ως τις 8 τα ξημερώματα, παραμένει το μεγάλο "αγκάθι" του δημοσιονομικού κενού για το 2015 με την τρόικα να έχει "στυλώσει" τα πόδια για την κάλυψή του και να ανοίγει συνεχώς νέα μέτωπα, εξετάζοντας γραμμή γραμμή τον προϋπολογισμό.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν από το Παρίσι ότι αυτή τη φορά η τρόικα δεν προσδιόρισε το συνολικό και ακριβές ύψος του κενού, όμως ζήτησε αποθεματικό 1,2 δις ευρώ για το 2015, τη στιγμή που η κυβέρνηση θεωρεί πως δεν υπάρχει κανένας λόγος το αποθεματικό να ξεπερνά το 1 δις.

Επιπλέον, όπως αναφέραμε και νωρίτερα στο star.gr, η τρόικα ρίχνει πολύ χαμηλά τον πήχη της εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ, σε μόλις 70% των βεβαιωμένων οφειλών, τη στιγμή που η κυβέρνηση αντιτείνει πως ήδη έχει εισπραχθεί το 44% και είναι εφικτό ακόμα και ένα 80%.

Παρομοίως, η τρόικα κάνει χαμηλότερες εκτιμήσεις για την απόδοση που θα έχουν οι μειώσεις δαπανών σε ΔΕΚΟ και ΟΤΑ.

Μετά από ώρες συζητήσεων, οι δύο πλευρές κατέληξαν στο να έχουν εντοπίσει κενά προς κάλυψη ύψους 1,773 δις ευρώ προερχόμενα από πέντε κωδικούς του προϋπολογισμού. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι η συζήτηση σταματάει εδώ, αφενός γιατί υπάρχουν πτυχές του προϋπολογισμού που δεν έχουν ακόμα εξεταστεί, αφετέρου γιατί δεν είναι γνωστή και η πλήρης επίπτωση του ενιαίου μισθολογίου, των απολύσεων στο δημόσιο και ορισμένων παραμέτρων του ασφαλιστικού.

Επίσης, δεν είναι ακόμα γνωστό πώς θα καλυφθεί η τρύπα του ΕΟΠΠΥ αδιευκρίνιστου πια ύψους.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως η κυβέρνηση συζήτησε σε κάποια φάση κάλυψη του κενού από το wage bill (συνολική μισθολογική δαπάνη = αριθμός εργαζομένων * τιμές μισθών), τη στιγμή που κυβερνητικές πηγές επέμεναν πως ούτε και η ίδια η τρόικα τους παρουσίασε την ακριβή “σούμα” των αποκλίσεων.

Σε σχέση με το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση φέρεται να συζήτησε την ενοποίηση τριών μεγάλων ελληνικών ταμείων σε ένα, χωρίς ωστόσο επιτυχία. Για την τρόικα το ασφαλιστικό είναι ζήτημα κλειδί και ήταν ο ένας από τους δύο λόγους που οι συνομιλίες δεν είχαν επιτυχία.

Αντιθέτως, τα θέματα αρμοδιότητας Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μπήκε στη συζήτηση τα μεσάνυχτα, παρουσίασαν το μεγαλύτερο βαθμό σύγκλησης από κάθε άλλο υπουργείο. Δεν έγινε γνωστό εάν υπήρξε προσέγγιση στο θέμα του συνδικαλιστικού νόμου. Πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση έλεγε στον Τύπο ότι “τουλάχιστον σήμερα δεν έθεσαν το ζήτημα του 50 συν 1 για την κήρυξη των απεργιών, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε θα το θέσουν σε επόμενη συνάντηση”.

Η ίδια πηγή δεν διευκρίνισε τι τύχη είχε στις συζητήσεις το lockout και αν το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να ψηφίσει μια τέτοια διάταξη στο Κοινοβούλιο.

Όλα αυτά δείχνουν πως πραγματικός χρόνος για την επίτευξη πλήρους συμφωνίας μέχρι την 8η Δεκεμβρίου δεν υπάρχει, ενώ κυβερνητικά στελέχη παρέπεμπαν σε δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, κατά τον οποίο “ η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος και πριν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας”. Πρώτη όμως ψηφοφορία για τον Πρόεδρο θα γίνει στις 29 Ιανουαρίου.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε το διήμερο "λιθαράκι για την ολοκλήρωση του ελέγχου", μίλησε για "περίεργο review" και δύο πλευρές περιχαρακωμένες στις θέσεις τους.

Με βάση τα παραπάνω, κερδίζει συνεχώς έδαφος το σενάριο της παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος και μέσα στο 2015, κάτι το οποίο θα αρχίσει να σχηματοποιείται ήδη από την αυριανή συνεδρίαση του Εuroworking Group, στην οποία από ελληνικής πλευράς μετέχουν ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάκος.

Του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top