ΠΑΡΙΣΙ: Δημοσιονομικό κενό και ασφαλιστικό δυναμίτισαν την διαπραγμάτευση

Κανείς δεν ξέρει πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα

ΠΑΡΙΣΙ: Δημοσιονομικό κενό και ασφαλιστικό δυναμίτισαν την διαπραγμάτευση

​Ανοιχτή παραμένει η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα με τους εκπροσώπους των δανειστών να έχουν στυλώσει τα πόδια σε δυο κομβικά ζητήματα, το δημοσιονομικό κενό που επιμένουν ότι υπάρχει και το ασφαλιστικό που επίσης επιμένουν στο να αυξηθούν τα όρια για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «υπήρξε σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, συμφωνήσαμε σε πολλά, σε αλλά περισσότερα και σε άλλα λιγότερο. Βάλαμε ένα πετραδάκι για να κλείσει το review».

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα, όμως όπως είπε θα καθοριστεί σύντομα.

«Ακριβώς επειδή είναι περίεργο το review αναγκαζόμαστε κάποιες φορές να τα λέμε και έξω» είπε ο αξιωματούχος και τόνισε ότι η κάθε πλευρά έχει τις θέσεις της.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά το δημοσιονομικό κενό αυτή την φορά δεν αναφέρθηκε η τρόικα σε αριθμούς, αλλά επιμένει ότι υπάρχει. Δεν έχει τελειώσει η πολιτικοποίηση αλλά έχει γεφυρώσει σε μεγάλο μέρος.

Όπως είπε φυσικά συζητήθηκε το ασφαλιστικό, το Δημόσιο και τα Εργασιακά. «Είμαστε σε μια κρίσιμη διαπραγμάτευση αφού είναι η τελευταία φορά» πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, αφού επικαλέστηκε ο ίδιος αξιωματούχος τις δηλώσεις Βενιζέλου, μετά την τελευταία συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, που είχε πει ότι «η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος και πριν την εκλογή του προέδρου Δημοκρατίας».

Οι επικεφαλής επιμένουν ότι του χρόνου πρέπει να υπάρχουν αποθεματικά στον προϋπολογισμό 1,2 δις ευρώ, που η ελληνική πλευρά το θεωρεί παράλογο, αφού στηρίζεται σε εκτιμήσεις την ώρα μάλιστα που φέτος είχαμε 1 δις ευρώ, ενώ η τρόικα επιμένει για είσπραξιμοτητα στον ΕΝΦΙΑ 66%, με την ελληνική πλευρά να επιμένει ότι θα ξεπεράσει το 75% και την κυβέρνηση να το στηρίζει στο γεγονός ότι μέχρι τώρα είναι 44%.

Του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top