Πέντε δεσμεύσεις απ’τον Καρασμάνη για τους κτηνοτρόφους: Πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις

Τι προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τα βοσκοτόπια

Πέντε δεσμεύσεις απ’τον Καρασμάνη για τους κτηνοτρόφους: Πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις

​Με πέντε δεσμεύσεις και χρονοδιάγραμμα πληρωμών «απαντά» το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στα αιτήματα των κτηνοτρόφων με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Καρασμάνης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού άκουσε προσεκτικά όλες τις απόψεις, και τις προτάσεις τους, τονίζοντας την σημασία του διαλόγου, των δυνατοτήτων που έχει η χώρα και των υποχρεώσεων που απορρέουν από την εφαρμογή των κοινοτικών κανονισμών, ανακοίνωσε στην αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων τα εξής:

1.Ως τα μέσα Δεκεμβρίου, προγραμματίζεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η εξόφληση της εξισωτικής αποζημίωσης του 2013 με 20 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πληρωμές ύψους 110 εκατ. ευρώ για την εξισωτική του ίδιου έτους. Ταυτόχρονα θα πληρωθούν και ενισχύσεις που ήταν σε εκκρεμότητα λόγω ελλιπών φακέλων από τους δικαιούχους για τα έτη 2008 - 2012.

2.Μετά την εξόφληση της εξισωτικής του 2013 ξεκινά άμεσα η καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης για το 2014. Οι πληρωμές θα γίνουν ως το τέλος του τρέχοντος έτους.

3.Στις αρχές Δεκεμβρίου, ξεκινούν οι πληρωμές των παραγωγών που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας. Ηδη, από την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζουν να πληρώνονται οι δικαιούχοι της βιολογικής γεωργίας.

4.Για τον καταρροϊκό πυρετό έχουν εκταμιευθεί μέχρι τώρα συνολικές αποζημιώσεις 16 εκατ. ευρώ.

5.Ως προς τον εμβολιασμό των αιγοπροβάτων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού έχει υποβληθεί στην Επιτροπή πρόγραμμα εμβολιασμού και αναμ��νεται η έγκρισή του.

Για το θέμα των βοσκοτόπων, προωθείται οριστική λύση. Σύμφωνα με τον κ.Καρασμάνη, οι φρυγανώδεις, οι ποώδεις και οι ξυλώδεις εκτάσεις εντάσσονται ως επιλέξιμες για ενίσχυση, ενώ για τις τρέχουσες πληρωμές έχουν γίνει επιμέρους κινήσεις που εξομαλύνουν την καταβολή των ενισχύσεων.

Νωρίτερα, μικροεπεισόδια σημειώθηκαν κατά τη συγκέντρωση των κτηνοτρόφων έξω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων), με τα ΜΑΤ να κάνουν περιορισμένη χρήση χημικών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top