Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ διασταύρωσαν τα βέλη τους

​Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισμό 2015, απουσία του οικονομικού επιτελείου που βρίσκεται στο Παρίσι για την κρίσιμη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Α. Λυκουρέντζος, παίρνοντας το λόγο είπε ότι η συζήτηση του προϋπολογισμού εξελίσσεται σε περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας.

«Η Ελλάδα απέφυγε την χρεοκοπία… και αυτή η επιτυχία είναι έργο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των δυνάμεων που συμμετείχαν ή συμμετέχουν σε αυτές τις κυβερνήσεις. Οι κυβερνήσεις του πρωθυπουργού που συμμετέχει και το ΠΑΣΟΚ τόλμησαν και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της ακινησίας. Αυτό που λένε ότι δεν κυβέρνησαν τη χώρα δεν ισχύει. Κυβέρνησαν από το πεζοδρόμιο, εμποδίζοντας αλλαγές και μεταρρυθμίσεις», είπε.

Όπως είπε, στόχος της κυβέρνησης είναι να βελτιωθεί η θέση της Ελλάδας στο δίκτυ ανταγωνιστικότητας, να αναστραφεί η πορεία την ύφεσης και να ανασχεθεί η ανεργία, αλλά και να βελτιωθεί το κλίμα στην αγορά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Πολιτική σταθερότητα συνέχιση της δημοσιονομικής πολιτικής, μείωση του χρέους συνέχιση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Αυτές οι πολιτικές πρέπει να συνεχιστούν και να κάνουν τη χώρα μας ισότιμη με τις ευρωπαϊκές οικονομίες», είπε ο κ. Λυκουρέντζος.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ε. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας στην έκθεσή του τονίζει ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος για αρκετό κόσμο να βρεθεί σε κατάσταση φτώχειας στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι.

«Αυτή τη στιγμή αρχίζουν οι συζητήσεις στο Παρίσι και το καλύτερο που προσδοκάται είναι αυτή η πιστοληπτική γραμμή για να μας βοηθήσει αν έχουμε κρίση να έχουμε μια καβάντζα και τα λεφτά του ΤΧΣ να μην τα ξοδέψουμε όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όσο δεν έχεις ανάπτυξη δημιουργούμε και άλλα κόκκινα δάνεια. Έχουμε μπει στην παγίδα του χρέους. Είναι παράνοια να μην χρησιμοποιούμε τα λεφτά του ΤΧΣ και να τα βάζουμε στην πάντα μήπως υπάρξει κρίση», τόνισε.

Όσο για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ να μην δείχνει διάθεση συνεννόησης ο κ. Τσακαλώτος είπε:

«Δεν μπορούμε να έχουμε συναίνεση για το χρέος γιατί εμείς θέλουμε να υπάρχει λύση. Γιατί δεν θέλουμε να προχωρήσουμε σε μειώσεις μισθών και απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Αν είσαι με μη βιώσιμο χρέος και αν είσαι με το χρέος πάνω από το κεφάλι σου δεν θα έρθει η ανάπτυξη. Η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται ένα σοκ. Είναι λάθος να λέτε ότι η πολιτική σταθερότητα θα φέρει επενδύσεις. Δεν τις έφερε τόσο καιρό».

Έκανε λόγο μάλιστα ότι χρειάζεται ένας άλλος δρόμος που αρχίζει με την κοινωνική κρίση και οδηγεί σε παρεμβάσεις στην οικονομία για να γίνει το επόμενο βήμα για τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές.

Τέλος, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Κουτσούκος είπε:

«Ολοκληρώνεται ένα σχέδιο διάσωσης από άτακτη χρεοκοπία το οποίο ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ το 2010 και συνεχίζουν και άλλες δυνάμεις. Δεν είμαστε από εκείνους που σκίζουν μνημόνια κάθε μέρα, ούτε από αυτούς που ορισμένοι νεοφιλελεύθεροι τους κατηγορούν πως τρόμαξαν τις αγορές και θέλουν να τιμωρήσουν την Ελλάδα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top