«Μυστικά δείπνα» για τον Πρόεδρο και σενάριο για Αβραμόπουλο

Προσεγγίσεις αλλά και ρήγματα στην εξίσωση για τους 180

Στο «φόρτε τους» βρίσκονται οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις στο εσωτερικό των κομμάτων αλλά και μεταξύ τους για το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, με τους χειρισμούς που γίνονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας να είναι «εξαιρετικά ευαίσθητοι» λόγω και του συσχετισμού των κομμάτων στη Βουλή, με τους ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και τους δυσαρεστημένους με τις ηγεσίες των κομμάτων τους, να είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας που θα κρίνει τις εξελίξεις.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία πολυπαραγοντική εξίσωση που καλούνται να λύσουν τα κόμματα αλλά με ελάχιστες σταθερές και πολλούς απρόβλεπτους παράγοντες.

Σύμφωνα πάντως με το «Έθνος της Κυριακής» ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και ο α��τιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλος έχουν συζητήσει δύο φορές το τελευταίο διάστημα σε συναντήσεις τους (μία στο Μέγαρο Μαξίμου και μία στο ιδιαίτερο γραφείο του κ. Σαμαρά στην Μουρούζη) για το ενδεχόμενο να προτείνουν ως υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας τον νυν Επίτροπο στην ΕΕ κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο λόγος είναι ότι ο κ. Αβραμόπουλος διαθέτει το αναγκαίο υπερκομματικό προφίλ που θα κατευνάσει τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και θα καταφέρει να αποσπάσει τη στήριξη βουλευτών από την ευρύτερη Κεντροδεξιά και Κεντροαριστερά.

Στην κυβέρνηση παρατηρούν και τις μικρές αλλά όχι ασήμαντες διαφοροποιήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (όπως του κ. Σταθάκη και του κ. Κοντονή) από τις απορριπτικές για Πρόεδρο θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και το κλίμα που διαμορφώνεται από την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Την ίδια στιγμή δίνουν και παίρνουν τα «μυστικά δείπνα» των κ.κ. Λαζαρίδη, Σταμάτη και Βορίδη με ανεξάρτητους βουλευτές, αν και στην αντίστροφη κατεύθυνση ουδείς γνωρίζει πόσο θα επηρεάσει την προσπάθεια να βρεθούν οι 180 η πρόσφατη αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ από την πρόταση Παπανδρέου για συνέδριο και εκλογή Προέδρου από τη βάση.

Όλα τα δεδομένα πάντως είναι εξαιρετικά «εύθραστα» και ουδείς μπορεί με ασφάλεια σήμερα να προβλέψει την τελική έκβαση της προσπάθειας να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top