Κυβέρνηση: στο… μισό έπεσε η διαφορά με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό

Για ποια διαρθρωτικά μέτρα περιμένει απάντηση η κυβέρνηση

Κυβέρνηση:  στο… μισό έπεσε η διαφορά με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό

Στο… μισό έχει κοπεί η διαφορά με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό, με τους δανειστές να πείθονται σταδιακά σε επιμέρους θέματα, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το κατά την τρόικα κενό των 3,6 δις ευρώ έχει κοπεί στο μισό, καθώς έχουν εξοικονομηθεί δαπάνες κυρίως από τους ΟΤΑ και τις ΔΕΚΟ, αλλά με την τρόικα να διαμηνύει παράλληλα ότι δεν πρόκειται να λάβει άλλα δημοσιονομικά μέτρα.

Η «αδυναμία» της τρόικας φέρεται να εστιάζεται από τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά στο γεγονός ότι αν είχε καμφθεί η ελληνική κυβέρνηση και συμφωνούσε στο να υπάρξουν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα ύψους 700 εκ. ευρώ το 2013 και 1,5 δις ευρώ το 2014, η ελληνική οικονομία θα βρισκόταν ακόμα στην ύφεση και δεν θα είχε περάσει στην ανάπτυξη.

Από την κυβέρνηση θεωρούν επίσης ότι η απόσταση με την τρόικα είναι πιο μικρή απ΄ότι φαίνεται και ότι οι δανειστές βάζουν μπροστά στη διαπραγμάτευση τα δημοσιονομικά μέτρα για να αποσπάσουν τελικά τη συμφωνία για τα διαρθρωτικά.

Η απάντηση της τρόικας αναμένεται έως τη Δευτέρα, με την γενική αίσθηση στην κυβέρνηση να είναι ότι θα επιστρέψει σύντομα στην Ελλάδα, ώστε να υπάρξει αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πριν το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Ποια είναι όμως τα διαρθρωτικά μέτρα που προτάσσει η ελληνική κυβέρνηση, στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και δεσμεύεται να τα υλοποιήσει, ώστε να μην ληφθούν δημοσιονομικά μέτρα;

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star.gr αυτά είναι:

-Το νέο καθεστώς ανεξάρτητης φορολογικής αρχής

-Συνδικαλιστικός νόμος, με περικοπές των αδειών των συνδικαλιστών και προκήρυξ�� απεργιών μόνο αν συμφωνεί το 50%+1 των εργαζομένων (αν και στο μέτρο διαφωνεί το ΠΑΣΟΚ)

-Δυνατότητα λοκ-άουτ για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων μέσω υφιστάμενης διάταξης του Αστικού Κώδικα

-Εξορθολογισμός του ΦΠΑ το 2015, με εφαρμογή το 2016, με υπαγωγή προϊόντων και υπηρεσιών σε χαμηλότερους συντελεστές

-Αλλαγές στο ασφαλιστικό με ενοποιήσεις και περιφερειακές αλλαγές χωρίς μείωση συντάξεων

- Ενιαίο μισθολόγιο και μετατροπή της προσωπικής διαφοράς σε πριμ παραγωγικότητας

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top