ΝΔ: Πρόεδρος Δημοκρατίας -«ρυθμιστής» και ασυμβίβαστο βουλευτή- υπουργού

Τους άξονες για την αναθεώρηση παρουσίασε ο Π. Παυλόπουλος

ΝΔ:  Πρόεδρος Δημοκρατίας -«ρυθμιστής»  και ασυμβίβαστο βουλευτή- υπουργού

Τους βασικούς άξονες της πρότασης της ΝΔ για την Αναθεώρηση του Συντάγματος έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της επιτροπής του κόμματος Προκόπης Παυλόπουλος.

Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται σε αυτές η αποκατάσταση του ρυθμιστικού ρόλου του προέδρου της Δημοκρατίας, η διαφοροποίηση του τρόπου εκλογής του και η διασφάλιση της εξάντλησης της κυβερνητικής τετραετίας.

Η ΝΔ προτίθεται να καταθέσει την πρότασή της έως τις 3 Δεκεμβρίου προκειμένου, σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, να ληφθεί η απόφαση για τη συγκρότηση της αρμόδιας επιτροπής.

Στην πρόταση της ΝΔ για τα θεμελιώδη δικαιώματα περιλαμβάνεται η αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θα τελούν υπό την εποπτεία του κράτους.

Στο άρθρο 17 περιλαμβάνεται η προστασία μισθών-συντάξεων και η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ προτείνεται να αναθεωρηθεί το άρθρο 24 για την προστασία του περιβάλλοντος, σχετικά με τον ορισμό του δάσους.

Σχετικά με την οργάνωση και τις λειτουργίες της Πολιτείας, η ΝΔ προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 29, με αναφορά στη δημοκρατική οργάνωση και λειτουργία των πολιτικών κομμάτων και στην ενίσχυση της διαφάνειας των οικονομικών τους, όπως και των οικονομικών των προσώπων που μετέχουν στο δημόσιο βίο, μελών τους ή μη.

Η ΝΔ θέτει προς συζήτηση τη δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφισμάτων μετά από λαϊκή πρωτοβουλία, ενώ σχετικά με την εκτελεστική εξουσία η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει όχι μόνο την αποκατάσταση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του, αλλά και τη διαφοροποίηση του τρόπου ��κλογής του και πιθανώς την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αν και μέχρι στιγμής δεν εξειδικεύεται η πρόταση.

Προτείνεται ακόμα να καθιερωθεί ασυμβίβαστο ανάμεσα στην ιδιότητα του υπουργού και του βουλευτή, ενώ για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της εκτελεστικής εξουσίας προτείνεται ο περιορισμός στη διάρκεια θητείας των κορυφαίων οργάνων της.

Θα προταθεί επίσης η αναθεώρηση του άρθρου 54, με στόχο τη «λελογισμένη μείωση του αριθμού των βουλευτών και περιορισμού του ειδικού προστατευτικού καθεστώτος που τους διέπει», με αναθεώρηση της διάταξης για την ευθύνη υπουργών στην κατεύθυνση της πλήρους αλλαγής του νόμου και της κατάργησης της αποσβεστικής προθεσμίας, ώστε να ισχύει και στην περίπτωση των υπουργών η κοινή παραγραφή και μόνο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top