Guardian: Ζήτω το Podemos - Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ επισκίασε το ΠΑΣΟΚ

"Ακόμη και οι πλούσιοι στρέφονται πλέον στα αριστερά"

​Στις ενισχυμένες δυνάμεις της Αριστεράς στην Ευρώπη της κρίσης και στο πως ο ΣΥΡΙΖΑ επισκίασε το ΠΑΣΟΚ αναφέρεται η εφημερίδα Guardian με αφορμή το ιδρυτικό συνέδριο των Ισπανών Podemos.

Αποτελεί σχεδόν πολιτικό κλισέ: Όταν μια χώρα πλήττεται από την οικονομική κρίση, τότε οι φτωχότεροι πλέον πολίτες της στρέφονται στην ξενοφοβία και στην λαϊκιστική Δεξιά, αναφέρει σε δημοσίευμά του με τίτλο “Ζήτω το Podemos: Η Αριστερά δείχνει ότι μπορεί να αναδειχθεί μέσα από την κρίση”, ο Guardian.

Στην συνέχεια η βρετανική εφημερίδα περιγράφει την οικονομική κατάσταση της Ισπανίας, εξηγώντας την άνοδο του "Podemos".

Η Ισπανία βρίσκεται σ�� μια ταραχή, καθώς η ανεργία έχει εκτοξευτεί στο 25% και πάνω από το 50% των νέων της βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας με τρομακτικές συνέπειες στις ζωές τους, σημειώνει ο Guardian, ενώ προσθέτει πως από το 2000 μέχρι σήμερα ο αριθμός των μεταναστών στην χώρα έχει εκτοξευτεί από τους 924.000 στους 5,6 εκατ. Παρά την ραγδαία αυτή αύξηση των μεταναστών και την κορύφωση της κρίσης ωστόσο, υπογραμμίζει το δημοσίευμα οι Ισπανοί ψηφοφόροι στράφηκαν στην Αριστερά και όχι στην άκρα δεξιά.

Σε αυτό το κλίμα, τους πρώτους μήνες του 2014 γεννήθηκε το κόμμα του Podemos, η ελληνική μετάφραση του οποίου είναι “Μπορούμε”. Παρότι ιδρύθηκαν φέτος οι Podemos κατάφεραν να κερδίσουν 5 έδρες και να πάρουν 1,2 εκατ. ψήφους στις ευρωεκλογές του Μαΐου, ενώ αυτή την στιγμή ηγούνται στις δημοσκοπήσεις, σημειώνει το δημοσίευμα. Υπάρχουν ελάχιστα παραδείγματα τέτοιας εκτίναξης μιας πολιτικής δύναμης στην πρόσφατη ιστορία της Δυτικής Ευρώπης, παρατηρεί ο Guardian, υπογραμμίζοντας πως στην Ισπανία μια αναξιόπιστη πολιτική ελίτ δείχνει να αφανίζεται.

Ειδικά για την Ελλάδα, το δημοσίευμα επισημαίνει πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκίασε το ΠΑΣΟΚ όταν το σοσιαλιστικό κόμμα στήριξε τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην χώρα στο πλαίσιο του μνημονίου.

«H Ελλάδα, ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε χώρα στην Ευρώπη, αποτελεί την επιτομή της ανόδου των "outsiders" τόσο από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά» αναφέρει και προσθέτει «H χώρα, στην πρώτη γραμμή της κρίσης της ευρωζώνης, ήταν η πρώτη που θέλησε να απαλλαχθεί από τους κυρίαρχους πολιτικούς: το εκλογικό σώμα της απέρριψε κόμματα που σχετίζονταν με τις διεφθαρμένες πρακτικές οι οποίες ευθύνονται για τον παρολίγον οικονομικό θάνατο της Ελλάδας. Σε ένα σκηνικό όπου Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ εναλλάσσονταν επί 40 χρόνια στην εξουσία, ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ, ένας συνασπισμός ριζοσπαστών αριστερών».

«Στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ επισκίασε το ΠΑΣΟΚ. Οι ψηφοφόροι του σοσιαλιστικού κόμματος πέρασαν στις τάξεις της αριστεράς, όταν το κόμμα τους στήριξε τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στη χώρα», σχολιάζει ο αρθρογράφος.

«Μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της Ευρώπης, να σταματήσουμε την καταστροφική λιτότητα και να φέρουμε πίσω τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη», δήλωσε ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο ακροατήριο του ιδρυτικού συνεδρίου των Podemos, το Σάββατο στην Ισπανία. «Κάθε μέρα που περνά, η κίνηση πολιτών στις χώρες του νότου γίνονται ο τρομακτικός εχθρός της νεοφιλελεύθερης γερμανικής ηγεμονίας».

Στη συνέχεια, σχολιάζοντας την δημοσκοπική άνοδο του αριστερού κόμματος, αναφέρεται: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει μια συντονισμένη προσπάθεια να κάνει πιο μετριοπαθή τη ρητορική του με στόχο να διευρύνει τη βάση των υποστηρικτών του. Αντί για σκίσιμο του επαχθούς μνημονίου που υπέγραψε η χώρα με τους δανειστές της, το κόμμα μιλάει πλέον για “διαπραγμάτευση” της συμφωνίας», γράφει η εφημερίδα, αναφέροντας ως παραδείγματα στροφής... πολιτικής την επίσκεψη του «ορκισμένου άθεου» Τσίπρα στη Ρώμη τον Σεπτέμβριο και τη συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο, την "εποικοδομητική" συνομιλία με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αλλά και την επερχόμενη συνάντησή του με τον Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην παραίτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αν.Ψυχάρη κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας της προηγούμενης Παρασκευής για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις.

«Η ευφορία που προέκυψε από τους αριθμούς που δείχνουν ότι η Ελλάδα αναδύεται επιτέλους από την μακροχρόνια ύφεση (αν και με αργούς ρυθμούς), επισ��ιάστηκε την Παρασκευή από την παραίτηση ενός επιφανούς βουλευτή του συντηρητικού κόμματος, θεωρήθηκε από κάποιους επιχειρηματικούς κύκλους ως η αρχή της εγκατάλειψης του κυβερνητικού συνασπισμού. Από την άλλη, ηγετικά μέλη της ελληνικής ελίτ, αγκαλιάζουν τον λαϊκιστικό, αντισυστημικό ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει το άρθρο σχολιάζοντας πως «ακόμη και οι πλούσιοι στρέφονται πλέον στα αριστερά».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top