«Φέρτε πίσω τα κλεμμένα και θα μείνετε εκτός φυλακής» διαμηνύει το υπ. Δικαιοσύνης

Πάνω από 2 δισ. ευρώ στα ταμεία με νέα ρύθμιση

Πάνω από 1,5-2 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα εισρεύσουν στο δημόσιο ταμείο από την ρύθμιση που θα ψηφίσει το υπουργείο Δικαιοσύνης με την οποία όποιος επιλέξει να επιστρέψει τα χρήματα που κατά το κατηγορητήριο ζημίωσε δημόσιο ή Νομικά Πρόσωπα θα απολαύσει αισθητή μείωση της ποινής του που σπάει τα ισόβια δεσμά και φτάνει έως την ουσιαστική μη φυλάκιση του.

Η ρύθμιση θα μπορεί να εφαρμοστεί αναλογικά και σε κατηγορουμένους που ήδη έχουν δικαστεί σε πρώτο βαθμό ή έχει εκδοθεί παραπεμπτικό βούλευμα, προϋπόθεση που φωτογραφίζει ξεκάθαρα τις περιπτώσεις του Λ. Λαυρεντιάδη, της Energa, των εξοπλιστικών κλπ, ακόμα και από την υπόθεση π.χ του Άκη Τσοχατζόπουλου, αφού μπορεί ό ίδιος να μην μπορεί να κάνει χρήση ως πρώην υπουργός αλλά μπορούν οι συγκατηγορούμενοί του.

Τι αναφέρει η ρύθμιση

Η επιστροφή του συνόλου των «κλεμμένων» -όπως υπολογίζονται σε κατηγορητήρια και βουλεύματα- από κατηγορούμενους για διασπάθιση δημοσίου χρήματος δεν διευκολύνει μόνο το δημόσιο ταμείο αλλά και τους ίδιους τους κατηγορουμένους. Αυτό προβλέπει νομοσχέδιο που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο όπως είπε ο Χαράλαμπος Αθανασίου «θα προσφέρει ρευστότητα στο δημόσιο το ταχύτερο δυνατό», ενώ υπολόγισε αυτό το ποσό που μπορεί άμεσα να συγκεντρωθεί μεταξύ 1,5 και 2 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως ήδη είναι δεσμευμένα και άρα άμεσα αξιοποιήσιμα περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ και υπολογίζεται πως μπορούν να έρθουν (με συντηρητικές προβλέψεις) περί το 1 δισ. ακόμα.

Από τη ρύθμιση εξαιρούνται πρόσωπα τα οποία κατά την τέλεση της πράξης ήταν πρωθυπουργοί, υπουργοί, αναπληρωτές, υφυπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, γενικοί και εδικοί γραμματείς, περιφερε��άρχες και αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι: «Μη μας κατηγορήσουν ότι πάμε να αθωώσουμε τα λαμόγια. Κάποιοι έπρεπε να εξαιρεθούν και κινδυνεύαμε να κατηγορηθούμε ότι καλύπτουμε τους πολιτικούς» είπε ο κ.Αθαναςίου.

Στη ρύθμιση σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις θα μπορούν να υπαχθούν και ήδη κατηγορούμενοι που έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό και εκκρεμεί ή διενεργείται η δίκη τους σε δεύτερο βαθμό οι οποίοι θα τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης εφόσον αποσβέσουν τη συνολική ζημία του δημοσίου.

Οι κατηγορούμενοι αυτοί θα έχουν προθεσμία, πιθανόν, 30 ημερών από τη δημοσίευση του νόμου να καταβάλλουν τα χρήματα ή να προσκομίσουν το δημόσιο έγγραφη ανέκκλητη δηλώση τους στην απόφαση στο δημόσιο ή στα νομικά πρόσωπα απαγόρευση κίνησης τραπεζικών λογαριασμών ή ακινήτων.

Οι κατηγορούμενοι που θα υπαχθούν σε αυτή, θα έχουν δραστική ελάφρυνση της ποινής τους αφού ουσιαστικά όχι απλώς «σπάει» η ισόβια κάθειρξη αλλά είτε θα τιμωρούνται με πολύ μειωμένες ποινές είτε θα παραμένουν ουσιαστικά ατιμώρητοι. Βέβαια εφόσον αθωωθούν οι κατηγορούμενοι τότε τα χρήματα επιστρέφονται εντόκως, εκτός κι αν υπάρχει άλλη παράλληλη αξιώσει του δημοσίου σε βάρος τους.

Ποια αδικήματα αφορά

Εντάσσονται σε αυτή τόσο ποινικά όσο και φορολογικά - τελωνειακά αδικήματα.

Συγκεκριμένα, αφορά:

- Φορολογικά, τελωνειακά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, πόθεν έσχες, καθώς και αδικήματα διαφθοράς αξιωματούχων.

- Αδικήματα ποινικά που στρέφονται κατά της ιδιοκτησίας και των περιουσιακών δικαιωμάτων (όχι οι ληστείες) και τελέστηκαν σε βάρος του δημοσίου, της ΕΕ, ή οποιουδήποτε άλλου φορέα της γενικής κυβέρνησης και οποιαδήποτε άλλης κρατικής αρχής.

Οι ποινές

Πως κλιμακώνονται οι ποινές:

1. Από απειλή ισόβιας κάθειρξη

- μέχρι 10 έτη αν η ικανοποίηση των πρόσωπων γίνει μέχρι την απολογία του κατηγορούμενου στον ανακριτή .

- Μέχρι 15 έτη αν τα χρήματα επιστραφούν μέχρι την έναρξη της πρωτοβάθμιας δίκης

2. Από απειλή ποινής 10-20 χρόνια

- μέχρι φυλάκιση (έως 5 χρόνια) αν τα χρήματα δοθούν μέχρι την απολογία κατηγορημένου στον ανακριτή.

- μέχρι φυλάκιση 3 - 5 ετών αν τα χρήματα δοθούν μέχρι την έναρξη της πρωτοβάθμιας δίκης.

3. Από απειλή ποινής 5-10 χρόνια

- φυλάκιση μέχρι 2 έτη αν καταβληθούν τα χρήματα μέχρι την απολογία του κατηγορουμένου στον ανακριτή-φυλάκιση μέχρι 3 έτη αν η ικανοποίηση λάβει χώρα μέχρι την πρωτοβάθμια δίκη.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top