Έντονες ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ από τους βουλευτές για το «ξήλωμα» του ΕΝΦΙΑ από τις 100 δόσεις

Σταϊκούρας: «Η κυβέρνηση και όχι η τρόικα αποφάσισε αυτή την αλλαγή»

​Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα ανάμεσα στους βουλευτές όλων των κομμάτων, μετά από την απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρέσει τον ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη σχετική τροπολογία, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρας προσπάθησε να δικαιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι πρόκειται για παρέμβαση της κυβέρνησης και όχι για υπόδειξη της τρόικας.

«Η μόνη παρέμβαση που γίνεται με την υπό συζήτηση τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών, αφορά στον περιορισμό της ρύθμισης σε όσες οφειλές ήταν όχι μόνο βεβαιωμένες, αλλά και ληξιπρόθεσμες κατά την 1η Οκτωβρίου. Κι αυτό γιατί με την υπαγωγή στη ρύθμιση και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, φορολογούμενοι που μέχρι σήμερα ήταν συνεπείς, ενδέχεται να αθετήσουν σκοπίμως την έγκαιρη εξόφληση των υποχρεώσεών τους», είπε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε:

«Αυτό θα ήταν αντίθετο με τον σκοπό της ρύθμισης που είναι η διευκόλυνση και παροχή κινήτρων προς τους πολίτες που βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία πληρωμής. Γι’ αυτή η ρύθμιση αυτή είναι γενναιόδωρη. Η παρέμβασή μας συνεπώς σήμερα, αποσκοπεί στο να δείξει πως οι συνεπείς φορολογούμενοι επιβραβεύονται, οι μη συνεπε��ς αποδοκιμάζονται. Η παρέμβαση αυτή είναι παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης».

Λίγο νωρίτερα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Α. Κακλαμάνης σε παρέμβασή του ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει την τροπολογία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ψήφος του είναι ψήφος ανοχής προς την κυβέρνηση.

«Η τακτική της κυβέρνησης να μετατρέψει τη Βουλή σε σάκο του μποξ για τα μέτρα που λαμβάνονται δεν είναι τυχαία. Αυτή η αντίληψη για την απαξίωση της Βουλής επιτρέπει στους δανειστές να ζητούν νόμο που μόλις τώρα ψηφίσαμε, να θέλουν τώρα να τον ψηφίσουμε διαφορετικά. Αυτό βέβαια δεν θα γίνει, τουλάχιστον από τον ομιλούντα. Η ψήφος μου στην κυβέρνηση είναι ψήφος ανοχής και η οργή μου σταματά στο μη χείρον», είπε ο κ. Κακλαμάνης.

Έντονη ήταν και η αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά της για τους χειρισμούς από την κυβέρνηση.

«Θέλω να εκφράσω την έντονη δυσφορία μου για τη λειτουργία της επιτροπής σε θέματα όπως αυτά που συζητάμε, δηλ. η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ να πηγαίνει απευθείας στην ολομέλεια της Βουλής και να μην περνάει από την επιτροπή Οικονομικών, η οποία διαθέτει έμπειρους βουλευτές, που θα ήταν σε θέση να την επεξεργαστούν σωστά. Πληροφορούμαι σήμερα ότι άλλη τροπολογία έρχεται πάλι στην ολομέλεια της Βουλής την ώρα που υπάρχει η επιτροπή σε λειτουργία. Κύριε πρόεδρε παρακαλώ να μεταφέρετε την προσωπική μου διαμαρτυρία και αυτή των συναδέλφων για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το υπουργείο Οικονομικών, στον υπουργό Οικονομικών και να ��υμίσω ότι στη δημοκρατία η διαδικασία δεν είναι τύπος αλλά είναι ουσία», είπε, καρφώνοντας τον Γκίκα Χαρδούβελη.

Ευθύνες από την κυβέρνηση αναζήτησε και ο βουλευτής της ΝΔ, Μ. Βολουδάκης, ο οποίος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega είπε:

«Εάν υπάρχει θέμα με τα μη ληξιπρόθεσμα σίγουρα είναι κάτι πολύ σοβαρό και εδώ υπάρχει και ένα θέμα ευθυνών, διότι δεν μπορεί να ψηφίζει κάτι η Βουλή και μετά να ανατρέπεται. Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη γιατί έγινε αυτό».

«Εξευτελιστική» χαρακτήρισε την συμπεριφορά της τρόικας και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Στρατούλης.

«Είναι απαράδεκτη η παρέμβαση της τρόικας. Από τη στιγμή που το ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων, το να απαιτούν οι δανειστές να αλλάξει και να το δέχεται η κυβέρνηση είναι εξευτελιστικό και για την κυβέρνηση και για την ίδια τη χώρα, την οποία την ταπεινώνει», είπε.

Τέλος, ο Τέρενς Κουίκ από τους ΑΝΕΛ, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει την τροπολογία.

«Εμείς ψηφίσαμε τις 100 δόσεις με τις όποιες παραλείψεις, έστω κι αν εξυπηρετούσε δέκα φουκαράδες Έλληνες. Τώρα όμως θα επιμείνουμε σ’ αυτό που ψηφίσαμε. Θέλω να δω οι άλλοι που το ψήφισαν τι θα κάνουν;», είπε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top