Οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας - Αιγύπτου αποφασίστηκε στο Κάιρο

Τι είπαν στις κοινές δηλώσεις τους Σαμαράς, Σίσι, Αναστασιάδης

Την επίσπευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση τω�� μεταξύ τους ΑΟΖ αποφάσισαν οι ηγέτες των τριών χωρών κατά τη σημερινή τριμερή Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο.

Σε κοινό ανακοινωθέν, τονίζεται η ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων με τις τρεις χώρες (Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος) να καλούν την Τουρκία να σταματήσει όλες τις σεισμογραφικές έρευνες εντός της θαλάσσιας ζώνης της Κύπρου και να αποφύγει παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον. Επίσης, στο ίδιο ανακοινωθέν, επισημαίνεται η ανάγκη εξεύρεσης μιας δίκαιης συνολικής και διαρκής λύσης του κυπριακού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Ενισχύσαμε τα θεμέλια μίας πανάρχαιας φιλίας που εξελίσσεται σε συνεργασία με έμφαση σε θέματα ασφάλειας, αξιοποίησης των πόρων της θάλασσας, αξιοποίησης των εκατέρωθεν συμμάχων μας.Η σημερινή συνάντηση ήταν το θεμέλιο μιας πολυσήμαντης στρατηγικής συνεργασίας, ενός κοινού μετώπου για τη γεωπολιτική σταθερότητα, την ενεργειακή ασφάλεια, τον πόλεμο στην τρομοκρατία και την οικονομική ανάπτυξη» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά τη σύσκεψη των τριών ηγετών, Αιγύπτου - Ελλάδας – Κύπρου.

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμα ότι η Αίγυπτος είναι η χώρα με την μεγαλύτερη επιρροή στον αραβικό κόσμο, διαβεβαιώνοντας τον πρόεδρο Αλ Σίσι, ότι Ελλάδα και Κύπρος θα στηρίξουν την προσπάθεια περαιτέρω ενίσχυσης της Αιγύπτου από την ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του στον πρόεδρο της Αιγύπτου για την προσπάθεια των Αρχών να προστατέψουν τις τις χριστιανικές κοινότητες, ενώ καταδίκασε απερίφραστα την τρομοκρατία.

Από την πλευρά του πρόεδρος Aλ Σίσι κάλεσε σε σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της κυριότητας των χωρών.

«Καταδικάσαμε της παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top