Ρομπάι σε Έλληνες: Κάνατε μεγάλες θυσίες, μην τις πετάξετε

«Μετά τις εκλογές του 2012 το παιχνίδι άλλαξε υπέρ της Ελλάδας»

Ρομπάι σε Έλληνες: Κάνατε μεγάλες θυσίες, μην τις πετάξετε
Εκτενείς αναφορές στο ζήτημα της ελληνικής κρίσης έκανε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Η Ευρώπη στη θύελλα» στο Γαλλικό Ινστιτούτο, συνοδευόμενος από σειρά ξένων αξιωματούχων.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν ευδιάθετος και κάλεσε τους Έλληνες να μην πετάξουν τις μεγάλες θυσίες που έχουν κάνει μέχρι σήμερα, τονίζοντας πως η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ.

Αφού τόνισε ότι η Ευρώπη των 28 έχει κάνει πρόοδο στον τομέα του διαλόγου και της συνεννόησης, ο Ρομπάι εξομολογήθηκε ότι στην αρχή της κρίσης δεν ήξερε πόσο μεγάλο ήταν το πρόβλημα της Ελλάδας: «Ήξερα ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα αλλά δεν θα μπορούσα να προβλέψω την έκταση που θα έπαιρνε το φαινόμενο».

Ο ίδιος, παραδέχθηκε ότι η Ένωση δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη για μια τέτοια κρίση και «έπρεπε να φτιάξουμε μηχανισμούς διαχείρισης κρίσεων», ενώ σημείωσε ότι ο Νοέμβριος του 2011 (σ.σ.: η «περίοδος» του δημοψηφίσματος) ήταν ο κρισιμότερος μήνας.

Ο Ρομπάι ��εν δίστασε να κάνει και αυτοκριτική: «Δεν τα κάναμε όλα σωστά, μερικές φόρες αργούσαμε και κάναμε λιγότερα από όσα έπρεπε. Για μένα το σημαντικό είναι πως ξεπεράσαμε την κρίση. Έπρεπε να αντιδράσουμε όπως έκαναν οι Αμερικανοί στην κρίση του 2008».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε πως το διάστημα πριν τις εκλογές του 2012 ήταν πολύ κρίσιμο ωστόσο στην συνέχεια «το παιχνίδι άλλαξε υπέρ της Ελλάδας» και πρόσθεσε: «Δεν φοβήθηκα ποτέ». Μάλιστα, θέλοντας να εκφράσει για ακόμη μια φορά την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό, επεσήμανε ότι έχει μελετήσει ελληνικά και λατινικά και τόνισε ότι «οι Έλληνες είναι πολύ κοντά στην καρδιά μας, δεν έχουν μέλλον όμως χωρίς την Ευρώπη».
Ερωτηθείς για το αν κινδυνεύει η Ελλάδα σε περίπτωση που γίνουν εκλογές, ο Ρομπάι κάλεσε τους Έλληνες να μην πετάξουν τις μεγάλες θυσίες που έχουν κάνει: «Να θυμάστε ότι η Ελλάδα έκανε μεγάλες θυσίες και προσπάθειες. Μην τις πετάξετε». Αμέσως μετά πρόσθεσε με νόημα: «Η θέση σας είναι στην Ευρώπη και την ευρωζώνη. Δεν έχετε μέλλον μόνοι σας». Για το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καθώς και το αν θα πάει ο Αλέξης Τσίπρας να διαπραγματευτεί το μνημόνιο. «Δεν απαντάω σε υποθετικές ερωτήσεις» απάντησε λακωνικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν τα προβλήματα μας τελείωσαν, δήλωσε με νόημα πως «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα υπάρξει νέα κρίση» και απέφυγε να κάνει προβλέψεις για το μέλλον της Ελλάδας. Τόνισε ωστόσο ότι από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι προσπάθειες της χώρας μας αποδίδουν καρπούς και εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας.
Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε πως σήμερα η ΕΕ αντιμετωπίζει το πρόβλημα της πολύ χαμηλής ανάπτυξης αλλά και γεωπολιτικές προκλήσεις, ενώ αναφέρθηκε και στην άνοδο της κεντροδεξιάς στην Ευρώπη σημειώνοντας ότι «δεν φταίνε μόνο τα οικονομικά προβλήματα, αλλά και άλλες πολιτικές των κρατών σε ζητήματα όπως η ανεργία και η φτώχεια».

Της Άννας Σταματιάδου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top