Σαμαράς: Δεν γίνεται να αγνοούμε τις προκλήσεις-Αναστασιάδης: Θέλουμε αποκλιμάκωση της έντασης

Κοινές δηλώσεις μετά τη σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων

​Κάλεσμα στην Τουρκία να αναθεωρήσει τη στάση της και να δώσει «απτά δείγματα» ότι πιστεύει στην επανένωση της Κύπρου απηύθυνε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε κοινές του δηλώσεις με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, σ��ο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Όπως είπε ο κ.Σαμαράς, η Ελλάδα κατανοεί πλήρως και υποστηρίζει την απόφαση του κ. Αναστασιάδη να αναστείλει τη συμμέτοχη του στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έως ότου σταματήσουν οι προκλήσεις έναντι της κυριαρχίας της Κύπρου.

«Δεν μπορεί να αγνοούνται οι προκλήσεις, ούτε να επιβραβεύονται», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σαμαράς καλώντας την Τουρκία να επιτρέψει με τη στάση της την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων και να δείξει ότι δεν επιδιώκει απλώς την αποτυχία της διαδικασίας για την προώθηση μεθοδεύσεων

Ο κ. Σαμαράς υπενθύμισε το πρόσφατο μήνυμα που έστειλε στην Άγκυρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για χάρη της ΕΕ για σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και για τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Επαναλαμβάνοντας αυτό που είχε επισημάνει Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ότι δηλαδή δεν μπορεί να υπάρχει μία υποψήφια προς ένταξη χώρα που δεν αναγνωρίζει ένα από τα κράτη - μέλη της Ε.Ε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι οι συνομιλίες που είχε με τον Κύπριο πρόεδρο και τους αρχηγούς των κομμάτων «επιβεβαίωσαν την αρραγή ενότητα που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο», αλλά και τη συναντίληψη μεταξύ Αθηνών και Λευκωσία.

Όπως διαβεβαίωσε ο κ.Σαμαρά��, η υποστήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο είναι δεδομένη.

«Είμαστε στο πλευρό σας» διαβεβαίωσε και πρόσθεσε λίγο αργότερα «Περάσαμε τα δύσκολα… Σήμερα η Κύπρος και η Ελλάδα είναι προπύργια σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου. Βγαίνουμε σταθερότεροι από την οικονομική κρίση» .

Ο κ.Σαμαράς, αφού έκανε έναν απολογισμό σχετικά με όσα προκάλεσε η οικονομική κρίση, επανέλαβε ότι η Ελλάδα βγαίνει από την εποχή των μνημονίων, τονίζοντας ωστόσο ότι η χώρα θα παραμείνει προσηλωμένη στην σταθερότητα, την σοβαρότητα και τις μεταρρυθμίσεις,ώστε να "οδηγηθούμε στην ανάπτυξη".

Αναστασιάδης: Υπάρχει απόλυτος συντονισμός με την ελληνική κυβέρνηση και εθνική ομογνωμία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών της Κύπρου

Από την πλευρά του, ο κ.Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι υπάρχει απόλυτος συντονισμός της Κύπρου με την ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι υπάρχει και εθνική ομογνωμία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών της Κύπρου.

Όπως είπε, κοινή συνισταμένη των θέσεων της Κύπρου και της Ελλάδας είναι οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης και όχι η πρόκληση νέων εντάσεων.

Σε ερώτηση για το ποια μέτρα εξετάστηκαν, ο κ.Αναστασιάδης δήλωσε πως θα ήταν αδόκιμο αν εξήγγειλε σήμερα τα μέτρα αυτά, που αποσκοπούν όπως είπε, στην αποτροπή μιας κρίσης. «Το καθετί θα ανακοινώνεται στην ώρα του», είπε με νόημα.

Ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε πως η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο αποδεικνύει το «ειλικρινές ενδιαφέρον και τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης προς το κυπριακό κράτος», ενώ εξέφρασε την ευχή να «συνειδητοποιήσει η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά πως «ανάλογες κρίσεις που προκαλούνται αναίτια δεν διασφαλίζουν ουδενός τα δικαιώματα, ιδίως όταν προσχηματικώς γίνονται για τα αυτονόητα».
Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι ο τριμερής διάλογος με την Ελλάδα και την Αίγυπτο δεν στρέφεται εναντίον καμιάς χώρας, αντίθετα, τόνισε, προάγει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.

«Αναχωρούμε για το Κάιρο στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει. Στόχος της συνάντησης είναι να συζητηθο��ν περαιτέρω τρόποι εμβάθυνσης της τριμερούς συνεργασίας», εξήγησε

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top