«Να κάνουν μπίζνες» προτρέπει τους δήμους η κυβέρνηση

Τι αλλαγές σχεδιάζονται ώστε να προωθούνται ταχύτερα οι νόμοι του ΥΠΕΣ

​Τη σύσταση κοινών Επιτροπών στους Δήμους με σκοπό να προωθούνται ευκολότερα και γρηγορότερα νομοθετικές τροποποιήσεις από το υπουργείο Εσωτερικών, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Αποκέντρωσης Μανώλης Αγγελάκας, κατά τη διάρκεια σχετικής ημερίδας.

Απαντώντας στους δημάρχους που μίλησαν για τις επιπτώσεις της συρρίκνωσης των πόρων, ο κ.Αγγέλακας υποστήριξε ότι οι δήμοι «πρέπει να κάνουν μπίζνες». «Όλοι οι επιτυχημένοι δήμαρχοι στην Ευρώπη συνεργάζονται με τ��υς επιχειρηματίες. Ο δήμαρχος τίθεται επικεφαλής και προσπαθεί να βρει χρήματα από τους επιχειρηματίες. Πρέπει να δουλέψετε με τα τοπικά brands» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, ο κ.Αγγέλακας τόνισε ότι η κυβέρνηση πρόκειται σύντομα να ανακοινώσει σχετική πρωτοβουλία, ύψους 1,5 έως 2 δισ. ευρώ, εξηγώντας ότι τα χρήματα μπορούν να βρεθούν από το τρέχον και το νέο ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για τις Καταστροφές και άλλες δυνατές πηγές.

Όσον αφορά το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο Γενικός Γραμματέας Αποκέντρωσης εκτίμησε ότι δεν βγαίνει άκρη με αυτό. «Πρέπει να βρεθεί μια λύση. Μια κουβαρίστρα να θέλουμε να αγοράσουμε, έρχεται το Ελεγκτικό και μας ρωτά “Τι την θέλεις;”, “Πόσο κάνει;”. Δεν είναι δυνατόν να μας αντιμετωπίζουν όλους ως ύποπτους Κορλεόνε» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνει συνάντηση με την ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και να εξηγήσουμε ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτή την αίθουσα έχουν πάμπολλα καθημερινά προβλήματα να αντιμετωπίσουν».

Αναφερόμενος στις αρμοδιότητες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ο κ.Αγγέλακας σημείωσε ότι αποκτά σταδιακά περισσότερες αρμοδιότητες, διότι μεταβιβάζονται σε αυτήν οι αρμοδιότητες που έχουν εκτελεστικό χαρακτήρα, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δήμων και της Αποκεντρωμένης διοίκησης. Όπως είπε, η σχέση των δυο μερών δεν εξαντλείται στον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων των δημοτικών συμβουλίων και τον έλεγχο των προϋπολογισμών των δήμων. Συναντάται σε πολλά άλλα πεδία όπως οι αδειοδοτήσεις έργων που επιτελούν οι δήμοι, οι επιθεωρήσεις και αδειοδοτήσεις παιδικών χαρών και αθλητικών χώρων, η έκδοση αδειών παραμονής και ιθαγένειας, αλλά και η λειτουργία κληροδοτημάτων, οι άδειες χρήσης νερού και γεωτρήσεις, η Πολιτική Προστασία, τα τμήματα σεισμοπλήκτων, τα δάση και τα δασικά συστήματα, το περιβάλλον και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Λεονταρίδης, επιβεβαίωσε πως έχει ληφθεί απόφαση, ώστε τα αντιπλημμυρικά έργα να έρθουν σε πρώτο πλάνο στον κυβερνητικό σχεδιασμό και να δοθούν περίπου 2 δις ευρώ για α��τά. Σε ό,τι αφορά το σχέδιο Προϋπολογισμού για την Αυτοδιοίκηση, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται ρύθμιση σχετικά με τις αποδοχές των ειδικών συμβούλων και των Γενικών Γραμματέων των δήμων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top