Reuters: Οι τρεις επιλογές που εξετάζει το Eurogroup για την Ελλάδα

Η πιστωτική γραμμή, τα 11 δις ευρώ και το ενδεχόμενο πρότασης

Reuters: Οι τρεις επιλογές που εξετάζει το Eurogroup για την Ελλάδα

Τρεις επιλογές για την "επόμενη μέρα" της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης στα τέλη του έτους θα εξετάσουν στο σημερινό Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης με στόχο την ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να καθησυχαστούν οι αγορές και στις απαιτήσεις της ελληνικής πολιτικής σκηνής.

Όπως αποκαλύπτει το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, όλες οι επιλογές περιλαμβάνουν το χρηματοοικονομικό "μαξιλάρι" των 11 δισ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αλλά τελικά δεν χρειάστηκαν.

Επιλογή 1: Νέα Πιστωτική Γραμμή

Σύμφωνα με την πρώτη επιλογή, το ποσό που περίσσεψε από την ανακεφαλαιοποίηση και έχει τη μορφή ομολόγων του EFSF θα επιστραφεί στο Ταμείο και η Ελλάδα θα κάνει αίτηση για μια ενισχυμένη πιστωτική γραμμή (ECCL) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) -το διάδοχο του EFSF.

Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να δηλώνει απαλλαγμένη από προγράμματα, καθιστώντας δυνατό για τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να αυξήσουν το μέγεθος της πιστωτικής γραμμής πάνω από τα 11 δισ. δολάρια εάν κριθεί αναγκαίο και να ορίσουν σαφείς όρους για τη διαθεσιμότητα των κεφαλαίων ακόμη και αν δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.

Η αίτηση για πιστωτική γραμμή ECCL όμως, σημαίνει ότι η Αθήνα θα πρέπει να υπογράψει ένα νέο «μνημόνιο κατανόησης», ένα ευαίσθητο πολιτικά θέμα στην Ελλάδα καθώς το προηγούμενο περιλάμβανε τα μέτρα λιτότητας που απαιτούσαν οι δανειστές και προκάλεσε αγανάκτηση στους Έλληνες.

Αυτή η επιλογή είναι επίσης σχετικά χρονοβόρα -θα χρειαστούν το λιγότερο πέντε εβδομάδες για να ολοκληρωθεί- και πιο αυστηρή στις προϋποθέσεις καθώς η ECCL θα μπορούσε να ακυρωθεί εάν η Ελλάδα αποτύχει να εκπληρώσει τους στόχους και η Αθήνα θα πρέπει στη συνέχεια να υποβάλει αίτηση για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Επιλογή 2: Τα 11 δισ. για την εξυπηρέτηση του χρέους

Η δεύτερη επιλογή θα χρειαστεί λιγότερο χρόνο -περίπου τρεις εβδομάδες.

Με βάση αυτό το σενάριο, η διαθεσιμότητα των 11 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα επεκταθεί πέρα από το 2014 και θα αλλάξει η πρόβλεψη ώστε να επιτραπεί αυτά τα κεφάλαια να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, αντί αποκλειστικά ως τραπεζικά κεφάλαια.

Τα χρήματα αυτά θα γίνουν σε αυτό το πλαίσιο ένα χρηματοοικονομικό «μαξιλάρι» για την Ελλάδα, αλλά το ποσό θα περιορίζεται στα 11 δισ. ευρώ. Το EFSF θα μπορούσε να επαναγοράσει τα ομόλογα του έναντι μετρητών εφόσον η Αθήνα εκπληρώσει τα συμφωνηθέντα, αλλά δεν θα υπάρχει η ανάγκη για ένα επίσημο μνημόνιο κατανόησης.

Εάν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τους στόχους, δεν θα πάρει τα χρήματα, αλλά το μαξιλάρι θα παραμείνει σε ισχύ, ώστε να υπάρχει όταν επιτευχθούν οι στόχοι.

Η Κομισιόν θα επιβλέπει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων βάσει των κανόνων της ΕΕ ενώ θα πρέπει να καθοριστεί ο ρόλος των ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Επιλογή 3: Παράταση του υφιστάμενου προγράμματος

Η τρίτη επιλογή προβλέπει την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης κατά 6 έως 15 μήνες και θα χρειαζόταν περίπου 2 έως 3 εβδομάδες για να εγκριθεί. Η επιλογή αυτή θα έδινε στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, του σημερινού προγράμματος.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συμφωνούσαν τότε πως τα 11 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς αφότου επιστραφούν στο EFSF στα τέλη του έτους στο πλάισιο της επέκτασης του πρόγράμματος κατά ένα έτος.

Η επιστροφή των χρημάτων στο EFSF θα μείωνε αυτόματα το λόγο του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top