Μπλόφα για κλάματα από την Άγκυρα με άχρηστη πλατφόρμα γεώτρησης

«Κυνηγητό» στην κορβέτα από ελληνικά F16 και την «Έλλη»

Μπλόφα για κλάματα από την Άγκυρα με  άχρηστη πλατφόρμα γεώτρησης

Νέο παιχνίδι εντυπωσιασμού επιχείρησε να παίξει η Άγκυρα διαδίδοντας πονηρά στον Τύπο της ότι μια ρουμάνικη πλατφόρμα γεώτρησης , σαν και αυτή που είχε νοικιάσει στο παρελθόν, κατευθύνεται προς την Κύπρο.

Μόνο που η αλήθεια αποδείχθηκε διαφορετική, αφού η συγκεκριμένη πλατφόρμα αποδείχθηκε ότι ανήκει σε μια κυπριακή εταιρεία off shore και πάει για επισκευή στη Λεμεσό!

Άλλωστε, η πλατφόρμα GSP JUPITER είναι πεπαλαιωμένη, και μπορεί να κάνει γεώτρηση μόνο σε βάθος έως 90 μέτρων και όχι σε μεγάλα βάθη, όπως αυτά της κυπριακής ΑΟΖ που υπερβαίνουν τα 500. Άρα είναι ουσιαστικά άχρηστη.

Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι, η πλατφόρμα που φέρει σημαία Μάλτας, ρυμουλκείται ήδη από ένα νορβηγικό πλοίο, ένα κυπριακό kai δύο σουηδικά πλοία από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας προς άγνωστη κατεύθυνση.

Την ίδια στιγμή, εγκλωβισμένη στα σκοπευτικά δύο ελληνικών μαχητικών F-16 βρέθηκε για πολλή ώρα η τουρκική κορβέτα «Μπουγιούκαντα», που επί 24 ώρες μπαινόβγαινε προκλητικά στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Τ�� τουρκικό σκάφος αποχώρησε τελικά τα ξημερώματα από το Αιγαίο και μπήκε στο ναύσταθμο του Αξάζ, απέναντι από τη Ρόδο.

Συγκεκριμένα, η τουρκική κορβέτα είχε αποπλεύσει από τον κόλπο του Ξηρού και πλέοντας σε διεθνή ύδατα, διέσχισε σχεδόν κάθετα το Αιγαίο, παρακολουθούμενη συνεχώς από ελληνικά πλοία. Στις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης μπήκε σε ελληνικά χωρικά ύδατα βόρεια του Καφηρέα, πέρασε ανάμεσα από Τζιά και Κύθνο, παρακολουθούμενη από ένα ζευγάρι οπλισμένων F-16 που την είχαν «λοκάρει», αλλά και τη φρεγάτα ΈΛΛΗ, και στη συνέχεια κινήθηκε ανοιχτά από τη Σέριφο και τη Μήλο, πλέοντας σε διεθνή ύδατα.

Αργά χθες το απόγευμα ξαναμπήκε σε ελληνικά νερά βόρεια της Σαντορίνης, συνέχισε βόρεια, βορειοδυτικά της Ανάφης και νότια νοτιοανατολικά της Αστυπάλαιας. Πλέοντας σε ελληνικά ύδατα, και με τη φρεγάτα ΕΛΛΗ «κολλημένη» πάντα από πίσω της, η τουρκική κορβέτα πέρασε δυτικά της Σύμης και τελικά βγήκε από τα ελληνικά νερά στις 5.30 σήμερα

Στα ανοιχτά της Κύπρου πλέει το ελληνικό υποβρύχιο «ΠΡΩΤΕΑΣ», μαζί με άλλα πλοία του ΝΑΤΟ, ενώ το «Μπαρμπαρός» μαζί με μια τουρκική φρεγάτα και ένα υποβρύχιο, συνεχίζουν να προκαλούν στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αύριο ξεκινάει νότια της Κύπρου κοινή ναυτική άσκηση της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, με την κωδική ονομασία «Γαλάζια Φάλαινα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top