Εξάμηνη αναβολή για το ενιαίο μισθολόγιο μετά το βέτο του ΠΑΣΟΚ

Κορυφαίο το θέμα για την τρόικα

​Εξάμηνη αναβολή παίρνει το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, μετά το βέτο ΠΑΣΟΚ στους σχεδιασμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα σύστημα που να δίνει κίνητρα στους εργαζομένους υψηλών προσόντων, εις βάρος των υπαλλήλων που είναι απόφοιτοι μέχρι και ΤΕΙ που θα υφίστανται περικοπές στις αποδοχές τους.

Κατά τη σημερινή συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο κυβερνητικών εταίρων, της ΝΔ υπό τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και του ΠΑΣΟΚ υπό τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Παναγιώτη Ρήγα και με συμμετοχή και τριών πρώην υπουργών Εργασίας –κατά την οποία συζητήθηκε και το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου-, δεν επιτεύχθηκε σύγκλιση απόψεων στο θέμα αυτό.

Το ΠΑΣΟΚ, όπως έχει αποκαλύψει το SΤΑR, αντιδρά κυρίως στο να καθιερωθεί η δοκιμαστική περίοδος δύο ετών για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο, καθώς θεωρεί ότι ανοίγει η πόρτα για κατάργηση της μονιμότητας. Από την άλλη, η πλευρά Μητσοτάκη αντιτείνει πως δεν πρόκειται για νεοτερισμό, αλλά ενεργοποιεί διάταξη του υφιστάμενου δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα που προβλέπει περίοδο δοκιμαστικής εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό υποστήριξε ότι το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο αναμορφώθηκε μόλις πριν από δύο χρόνια και γι’ αυτό το λόγο απαιτείται εκτενής συζήτηση για να φανεί τι αλλαγές πρέπει να γίνουν. Έτσι το θέμα παραπέμφθηκε στις επιτροπές των δυο κομμάτων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη σημερινή σύσκεψη αποφασίστηκε να ξεκινήσουν εκτενείς συζητήσεις στα μέσα του επόμενου έτους, για να φανούν τι αλλαγές πρέπει να γίνουν, ώστε να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογ�� του μέτρου από 1 Ιουλίου 2015. Αυτό που αναμένεται να εξεταστεί πλέον είναι, ο μισθός του νεοπροσλαμβανόμενου να κατέβει κοντά στα 680 ευρώ, αλλά σε αυτόν να προστίθενται επιδόματα για τους κατόχους τίτλων ΑΕΙ ή ακόμα και ειδική ενίσχυση για όσους υπηρετούν στην επαρχία. Θέση της Χαριλάου Τρικούπη, παραμένει το νέο ενιαίο μισθολόγιο να συνδεθεί με ένα νέο κοινά αποδεκτό σύστημα αξιολόγησης, χωρίς την υποχρεωτική ποσόστωση 15% για τους εργαζόμενους χαμηλής παραγωγικότητας.

«Πηγαίνουμε σε μια νέα δομή με χρονική υστέρηση και συνδεδεμένη με την αξιολόγηση», δήλωσε μετά τη σύσκεψη πηγή του ΠΑΣΟΚ, η οποία συμπλήρωσε: «Δεν θα δείτε αγριότητες».

Η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί πάντως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσωπικές πολιτικές στοχεύσεις, στις οποίες εντάσσονται και επιθέσεις κατά του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημειώνει πως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, είχε δηλώσει πως «θα είναι υπουργός της αξιολόγησης» και πως το ενιαίο μισθολόγιο αποτελεί κορυφαία μεταρρύθμιση. Διότι –σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες- εκτός των άλλων, έρχεται να διορθώσει πασιφανείς αδικίες, αλλά και σημερινούς παραλογισμούς.

Η τρόικα πάντως θεωρεί το ενιαίο μισθολόγιο κορυφαίο θέμα και πρώτης προτεραιότητας κι εμφανίζεται ανένδοτη –όπως έχει αποκαλύψει το STAR- να υπάρξει ετήσια περικοπή του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο κατά 656 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, για την περίοδο 2015-18. Ποσό που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μπορεί να εξασφαλιστεί χωρίς περικοπές μισθών στο Δημόσιο. Διαφορετικά απειλεί να σκληρύνει τη στάση της στο θέμα των περίπου 5500 απολύσεων που απομένουν να γίνουν στο Δημόσιο ως εκπλήρωση της μνημονιακής δέσμευσης για 15.000 συνολικά απομακρύνσεις τη διετία 2013-14, καθώς με αντάλλαγμα την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, δέχεται σιωπηρή παράταση για τις α��ολύσεις το Μάρτιο, αντί τις 31 Δεκεμβρίου που προβλέπεται στο μνημόνιο. Παράταση όμως που δίνει ανάσα ζωής στην κυβέρνηση, καθώς ως τότε θα έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας.

Ρεπορτάζ Γιάννης Ευσταθίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top