Π. Σκουρλέτης: «Σχέδιο κινδυνολογίας από την Κυβέρνηση»

«Αν δεχθούμε τη γραμμή στήριξης πάμε σε μίνι μνημόνιο»

Π. Σκουρλέτης: «Σχέδιο κινδυνολογίας από την Κυβέρνηση»

​Για την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Διοικητική της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, τα χρήματα του ΤΧΣ και την προληπτική γραμμή χρηματοδότησης μίλησε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου και τον Real FM, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης.

Ο κ. Σκουρλέτης σχολίασε την συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα, για τον οποίον ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποβάλει πρόταση μομφής όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι:

«Η πρόταση μομφής αφορούσε τον υπουργό Οικονομικών που ακολουθούσε μια συγκεκριμένη πολιτική. Η δε κατάληψη της θέσης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος από τον κ. Στουρνάρα, είχε συνοδευθεί με την εξής εκ μέρους μας πολιτική προσέγγιση. Ότι γι’ αυτές τις θέσεις πρέπει να επιχειρείται μια ευρύτερη συναίνεση. Από εκεί και πέρα, ο κ. Στουρνάρας τώρα είναι διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, εμείς είμαστε αντιπολίτευση και νομίζω ότι και εκείνος και εμείς οφείλουμε να έχουμε μια επικοινωνία για κρίσιμα ζητήματα».

Αναφερόμενος στα χρήματα του ΤΧΣ που περίσσεψαν μετά και από τα επιτυχή αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Αυτά τα χρήματα είναι αυτά που περίσσεψαν από τη μέχρι τώρα ανακεφαλαιοποίηση, για την οποία ως λαός έχουμε υποστεί μία σειρά από μέτρα. Τώρα η κυβέρνηση λέει αυτά, να τα επιστρέψουμε πίσω για να τα έχουμε σαν ενδεχόμενο αν τα ��αναχρειαστούμε, αλλά ταυτόχρονα να επαναξιολογηθούμε γι' αυτά τα χρήματα. Γι’ αυτή την προληπτική γραμμή χρηματοδότησης καλείται ο ελληνικός λαός να ξαναμπεί υπό επιτήρηση».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η γραμμή στήριξης που συζητά η κυβέρνηση για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο αποτελούν ουσιαστικά τη δίοδο για ένα νέο μνημόνιο.

«Αν δεχθούμε αυτή τη γραμμή στήριξης, πάμε σε ένα μίνι μνημόνιο σε δύο επίπεδα. Μια χαλαρή επιτήρηση και αν δεν είναι ικανοποιημένοι τότε πάμε στο 2ο επίπεδο που γίνεται πιο σκληρή. Εμείς λέμε αυτά τα χρήματα που δοθήκαν για τις τράπεζες, θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε για τις τράπεζες. Δεν νοείται στήριξη των τραπεζών αν δεν δεις το θέμα των κόκκινων δανείων. Μέχρι τώρα, οι τράπεζες από τον καιρ�� του Αλογοσκούφη, έχουν στηριχθεί με ποσά τα οποία είναι δεκάδες δισ. Αυτή η στήριξη πρέπει να μετακυλιστεί και στους δανειολήπτες και στην αγορά. Πρέπει να μπούμε με έναν αποφασιστικό τρόπο σε μία εξυγίανση και των τραπεζών και των δανειοληπτών και πρέπει να υπάρξει και ρευστότητα. Αν δεν γίνουν όλα αυτά θα μιλάμε για μια τρύπα στο νερό», είπε.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη στο Bloomberg, ότι το κλίμα αβεβαιότητας θα διατηρηθεί μέχρι τον Φεβρουάριο γιατί αν γίνουν εκλογές την εξουσία θα αναλάβει ένα κόμμα που δεν είναι νορμάλ, ο κ. Σκουρλέτης είπε:

«Αυτές οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη συνιστούν μια προπαγανδιστικού τύπου προσέγγιση και έρχονται σαν συνέχεια ανάλογων δηλώσεων σαν και αυτές που είχε κάνει ο κ. Γεωργιάδης, η κ. Βούλτεψη και ο κ. Σαμαράς μέσα από τις διαρροές από το καφενείο της Βουλής. Βγαίνει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές, δεν είδα καμία αναστάτωση. Παρουσιάσαμε το πρόγραμμά μας στη Θεσσαλονίκη, δεν είδα καμία αναστάτωση. Βγαίνουν τα stress tests και πέφτει το χρηματιστήριο. Υπάρχει ένα σχέδιο εκ μέρους της κυβέρνησης, το οποίο μεταφράζεται σε μια ασύστολη κινδυνολογία. Θα το έχουμε αυτό μέχρι την ημέρα που θα ανοίξουν οι κάλπες. Θεωρώ όμως ότι δεν θα περάσει».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top