Ε. Βενιζέλος: «Είμαστε ένα βήμα πριν την έξοδο από την κρίση»

«Αλλάζουμε κεφάλαιο σε πείσμα όσων αναπαράγουν τη μιζέρια»

Ε. Βενιζέλος: «Είμαστε ένα βήμα πριν την έξοδο από την κρίση»

​«Σήμερα που είμαστε πραγματικά ένα βήμα πριν την έξοδο από την κρίση, που κοντεύουμε να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια και να αλλάξουμε κεφάλαιο εις πείσμα όσων αναπαράγουν τη μιζέρια και δεν θέλουν να αλλάξει η κατάσταση γιατί τροφοδοτούνται πολιτικά από την κρίση και την εξαθλίωση, τώρα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε πολύ πιο ολοκληρωμένες προνοιακές δομές που διασώζουν την έννοια του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα». Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ��ρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, απευθύνοντας χαιρετισμό σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ με θέμα: «Η κοινωνική προστασία και πρόνοια εν μέσω κρίσης», στο Κ.Υ.Β.Ε. Περιστερίου, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία σε προνοιακές πολιτικές, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και επιτυχημένα προγράμματα με κορυφαίο παράδειγμα το «Βοήθεια στο Σπίτι».

Αφού είπε ότι το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος βρίσκεται σε βαθιά κρίση από το 2007 και πρόσθεσε ότι τώρα τίθενται σε αμφιβολία όλα, σε όλες τις χώρες, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ως τη «μεγαλύτερη παρεξήγηση από την οποία προέρχονται όλες οι υπόλοιπες», ότι «πολλοί νομίζουν πως είναι το μνημόνιο που γέννησε την κρίση». «Δεν είναι το μνημόνιο που έφερε την κρίση, αλλά η κρίση που έφερε το μνημόνιο, και οι δραματικές επιπτώσεις που βιώνει η κοινωνία είναι παρά το μέγεθός και τη σκληρότητα τους οι μικρότερες δυνατές σε σχέση με αυτές που θα μπορούσε να υποστεί η χώρα και το ζουν άλλες χώρες. Αυτό θα συνέβαινε αν είχε επικρατήσει η άλλη λύση της δημαγωγίας και της ανευθυνότητας», τόνισε.

Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι «είναι πολύ δύσκολο να πείσουμε τον κόσμο, ακόμα και τους στενούς πολιτικούς και ιδεολογικούς φίλους, ότι είναι η κρίση που έφερε το μνημόνιο, προκειμένου να αποφύγουμε την ασύντακτη και απόλυτη καταστροφή».

«Αν δεν κάναμε τη δύσκολη, υπεύθυνη, αντιδημαγωγική επιλογή, αν δεν αναλαμβάναμε το πολιτικό και ηθικό κόστος των δύσκολων αποφάσεων το 2010 -2011, μόνοι μας δυστυχώς τότε, θα είχε χαθεί ο έλεγχος και αντί να μιλάμε για υψηλά ποσοστά ανεργίας, θα ψάχναμε να βρούμε κάποια μικρά ποσοστά απασχόλησης», είπε και πρόσθεσε: «Τώρα μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον και να δώσουμε μια απάντηση στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη από στήριξη του κράτους που δεν θα είναι απάντηση συγκυριακή αλλά πιο ολοκληρωμένη».

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, αν και χωρίς να την κατονομάσει, αναφέροντας πως είναι «τραγικό» να λες σε μια κοινωνία ότι θα γυρίσει προς τα πίσω όταν τόσα χρόνια πήγαινε προς τα εμπρός. Αφού ανέφερε ότι όλα τα λάθη και όλα τα ψέματα έχουν ψηφιστεί στην Ελλάδα με μεγάλες πλειοψηφίες, σημείωσε ότι αυτό θα μπορούσε να το ανεχτεί κανείς έως το 2009.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ανέφερε ότι υπάρχουν πολιτικοί που ακολουθούν την πεπατημένη, καταγγέλλοντας τη Μεταπολίτευση, αλλά θέλοντας να επαναλάβουν τις χειρότερες εκδοχές της, και πως υπάρχουν και κάποιοι πολίτες που δίνουν βάση σε αυτά που ακούν, για να υποστηρίξει ότι κανείς δεν μπορεί πλέον να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε ή ότι παρασύρθηκε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top