Χαρδούβελης: Οι πιστωτές μας θέλουν να κλείσει το θέμα του χρέους

«Ο κόσμος θα αποδεχθεί τις μεταρρυθμίσεις όταν δει λεφτά στην τσέπη του»

«Μόνον όταν οι έλληνες πολίτες πουν οι ίδιοι ότι θέλουμε τις μεταρρυθμίσεις τότε μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχα ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα παρθούν πίσω, ότι δεν θα επανέρθουμε στα προηγούμενα» δήλωσε ο Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας στη Deutsche Welle στον απόηχο της συνάντησης με τον Βόλφγκανκ Σόιμπλε.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «κομβικό σημείο» της όλης συζήτησης με τον Γερμανό ομόλογό του ήταν η αποδοχή των μεταρρυθμίσεων από τον ελληνικό λαό: «Μπορεί κανείς να τι�� ξεκινήσει αλλά για να έχουν συνέχεια θα πρέπει να γίνουν “κτήμα” του. Θα γίνουν κτήμα εάν ο κόσμος δει λεφτά στην τσέπη του και επιτέλους καταλάβει ότι όλη αυτή η προσπάθεια είχε ένα αίσιο τέλος. Θα συνδέσει την πορεία αυτή και τις μεταρρυθμίσεις με το αίσιο τέλος και το γεγονός ότι η χώρα αναπτύσσεται και η ανεργία μειώνεται. Και σιγά σιγά θα θέλει να φτιάξει το κράτος του, να φτιάξει τους θεσμούς. Θα θέλει να βλέπει την εφορία να λειτουργεί, θα θέλει να βλέπει τη δικαστική εξουσία να απονέμει δικαιοσύνη γρήγορα, θα θέλει να βλέπει διαφάνεια, να πάψει να υπάρχει το μπαξίσι στις υπηρεσίες, να δουλεύει σωστά το δημόσιο. Όλα αυτά όλοι τα θέλουμε αλλά ποτέ δεν τα προσπαθήσαμε να τα καταφέρουμε. Τώρα σιγά σιγά τα καταφέρνουμε».

Ο κ. Χαρδ��ύβελης διαβεβαίωσε ότι στη συνάντηση με τον Σόιμπλε «δεν τέθηκε θέμα για τρίτο πακέτο αλλά για το περιεχόμενο της (προληπτικής) γραμμής στήριξης και το τι συνάδει αυτή τη γραμμή στήριξης». Παράλληλα, τόνισε ότι αντιμετώπισε τους ενδοιασμούς των πιστωτών ότι αν η Ελλάδα βγει από το Μνημόνιο θα ατονήσει το ενδιαφέρον για τις μεταρρυθμίσεις, αναδεικνύοντας μια σειρά από μοχλούς πίεσης των δανειστών με πρώτο και καλύτερο τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα: «Είναι αρκετά δισεκατομμύρια, είναι πάνω από 6 δισεκατομμύρια τα επόμενα χρόνια. Για αυτά μπορούν να πουν: αφού δεν συνεχίζεις τις μεταρρυθμίσεις δεν σου τα δίνουμε. Άρα είναι ένας μοχλός πίεσης. Υπάρχουν και αντίστοιχοι μοχλοί πίεσης. Έναν από αυτούς ανέφερα στον κ. Σόιμπλε. Δεν θα ήθελα να πω τις λεπτομέρειες επειδή δεν είναι κάτι που έχει συζητηθεί ευρέως».

Τέλος, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ανέφερε στον ομόλογο του και το ζήτημα των ελαφρύνσεων για το ελληνικό χρέος, εξηγώντας ότι ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε έδειξε κατανόηση για το ελληνικό αίτημα: «Φυσικά και θέλει να βοηθήσει. Κατάλαβε και αυτός -πιστεύω- ότι και η Ελλάδα, τώρα που τελειώνει το πρόγραμμα και τελειώνει επιτυχώς, θέλει μια επιβράβευση για την όλη προσπάθεια. Και οι πιστωτές μας και οι αγορές θέλουν να κλείσει το θέμα του χρέους. Εάν κλείσει το θέμα του χρέους και δεν υπάρξει αβεβαιότητα, εγώ πιστεύω ότι και τα σπρεντ, τα επιτόκια που πληρώνει η ελληνική κυβέρνηση στην αγορά, θα μειωθούν».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top