Με ένα ποίημα και ωραία λόγια για την Ελλάδα η τελευταία ομιλία του Μπαρόζο

"Πολλοί ήθελαν το Grexit, οι Έλληνες όμως έδειξαν υπευθυνότητα"

Με ένα ποίημα και ωραία λόγια για την Ελλάδα η τελευταία ομιλία του Μπαρόζο

​Έντονο άρωμα… Ελλάδας είχε η τελευταία ομιλία του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο -με την ιδιότητα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- προς τους διαπιστευμένους στην Ε.Ε. δημοσιογράφους.

Κάνοντας έναν "flashback" σε όλα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, ο κ.Μπαρόζο παραδέχτηκε ότι υπήρχαν πολλο�� στην ευρωζώνη που επιθυμούσαν το λεγόμενο Grexit. Τελικά, όπως είπε, η Ευρώπη έδειξε την αλληλεγγύη της και η Ελλάδα έδειξε την υπευθυνότητά της

Σε ό,τι αφορά τον ίδιο, δήλωσε υπερήφανος για την εμμονή του στην παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, αλλά και πεπεισμένος ότι αν έφευγε η Ελλάδα θα εμφανιζόταν φαινόμενο «ντόμινο», δηλαδή θα ακολουθούσαν και άλλες χώρες.

«Πολλοί ρωτούσαν την Επιτροπή αν θα ήταν προτιμότερη η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και η απάντηση που πάντοτε έλαβαν ήταν όχι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα το γεγονός ότι «ο ελληνικός λαός, παρά τις μεγάλες θυσίες του, εξακολουθεί να τάσσεται στην πλειονότητά του υπέρ της παραμονής της χώρας του στο ευρώ. Κάτι που μεταξύ άλλων δείχνει και την αξιοπιστία της Ευρωζώνης».

Πάντως, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν δεν θέλησε να προβλέψει αν και πώς η Ελλάδα θα εξέλθει από το μνημόνιο λέγοντας πως οι σχετικές συζητήσεις εξελίσσονται και οι όποιες αποφάσεις θα υιοθετηθούν από την Επιτροπή Γιούνκερ.

Ο Μπαρόζο υπερασπίστηκε συνολικά το έργο του λέγοντας ότι σεβάστηκε πάντοτε την κοινοτική νομιμότητα, ακόμη και όταν επέτρεψε κατά την περασμένη δεκαετία στη Γαλλία και τη Γερμανία να παραβιάσουν την προβλεπόμενη από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ δημοσιονομική πειθαρχία.

Σε ερώτηση για το τι θα πράξει στο μέλλον ο κ.Μπαρόζο δεν θέλησε να ξεκαθαρίσει αν θα επιστρέψει στην πολιτική ζωή της χώρας του ή αν θα διεκδικήσει διεθνείς θέσεις, όπως η προεδρία του ΟΗΕ. Αποχαιρέτησε όμως τους δημοσιογράφους διαβάζοντας (στα πορτογαλικά) ένα ποίημα με τον τίτλο «Ξανάρχισε».

Υπενθυμίζουμε ότι στην καρέκλα του Μπαρόζο θα καθίσει ο Γιούνκερ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top