Στο τραπέζι η ασφαλής έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο

Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση για τους όρους της προληπτικής γραμμής στήριξης

Στο τραπέζι η ασφαλής έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο

​Μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από τις Βρυξέλλες, ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται μια συνετή έξοδο στην κανονικότητα, φαίνεται ότι η Ελλάδα έχει μπει σε μια διαπραγμάτευση για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τους όρους της προληπτικής γραμμής πίστωσης και εισέρχεται σε μια διπλή διαπραγμάτευση μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η προληπτική γραμμή στήριξης θα χρηματοδοτηθεί από τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δεν θα αξιοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες και θα αφαιρεθούν από το χρέος, όπως είχε προβλεφθεί εξ αρχής.

Η γραμμή θα ενεργοποιείται μόνο όταν οι αγορές κλείνουν για μια χώρα χωρίς δική της υπαιτιότητα και η διάρκεια ζωής της θα είναι ένα έτος. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου θα πραγματοποιηθούν δύο εξαμηνιαίες αξιολογήσεις, ενώ οι όροι που θα συνοδεύσουν την προληπτική γραμμή στήριξης θα είναι και δημοσιονομικοί και διαρθρωτικοί.

Όσον αφορά στο δημοσιονομικό κομμάτι, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει πιστή στην μη παραγωγή νέων ελλειμμάτων και στην τήρηση των στόχων για πλεονάσματα, ενώ το κομμάτι που έχει να κάνει με τις μεταρρυθμίσεις θα συνδεθεί με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα είναι έτοιμο τους επόμενους μήνες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ΔΝΤ θα έχει το ρόλο τεχνικού συμβούλου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα συμμετάσχει στο νέο μηχανισμό με κεφάλαια.

Πάντως διευκρινίζουν ότι όλα αυτά βρίσκονται σε ένα πολύ πρώιμο στάδιο της διαπραγμάτευσης, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς για συμφωνία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top