Απίστευτη κόντρα στη Βουλή για τις καταλήψεις στο ΕΚΠΑ

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους Λοβέρδος και Φωτίου

Απίστευτη κόντρα στη Βουλή για τις καταλήψεις στο ΕΚΠΑ

​Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή μετά από τις καταγγελίες του πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θ. Φορτσάκη ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αλεξόπουλος, Μαντάς και Φωτίου υποκίνησαν την κατάληψη στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Φωτίου, μιλώντας από το βήμα της Βουλής την Τρίτη, δήλωσε ότι η ίδια και οι συνάδελφοί της επισκέφτηκαν το κεντρικό κτίριο του πανεπιστημίου, ζητώντας να συναντήσουν τον Πρύτανη, αφού όπως είπε ανησύχησαν με τα όσα συμβαίνουν το ΕΚΠΑ.

«Ανησυχούμε πάρα πολύ για τα όσα συμβαίνουν στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εργαζόμενοι, κλειδώνονται μέσα, άμα τη εισόδω των και ξεκλειδώνονται όταν λήγει η βάρδια τους. Γι' αυτό το λόγο επισκέφθηκε η ΑΔΕΔΥ και η Επιθεώρηση Εργασίας επίσης, χθες το ΕΚΠΑ. Έχω να πω ότι εμείς ανησυχούμε πάρα πολύ για όσα συμβαίνουν στο ΕΚΠΑ», δήλωσε μεταξύ άλλων η κα Φωτίου.

Μάλιστα όπως είπε, ενώ είχαν κλείσει ραντεβού για να συναντηθούν, ο κ. Φορτσάκης βγήκε στα κανάλια και τους κατήγγειλε για υποκίνηση της κατάληψης.

«Θέλω εδώ να δηλώσω ότι αυτές οι εκφράσεις από πρύτανη ελληνικού πανεπιστημίου προς βουλευτές και ακαδημαϊκούς είναι απαράδεκτες, πρωτοφανείς σε όλη τη δημοκρατική πορεία της χώρας, παραπέμπουν σε άλλες εποχές που δεν θέλει κανείς από εμάς να θυμάται. Εμείς σεβόμαστε το πανεπιστημιακό θεσμό όχι τον κ. Φορτσάκη. Με αυτή την έννοια επιθυμούμε να συνεχίσουμε την ιστορία του διαλόγου εφόσον ο κ. Φορτσάκης ζητήσει συγγνώμη και αποσύρει τις καταγγελίες και δεν θα επιχειρήσει να εισάγει εντός των ιδρυμάτων την πολιτική όξυνση που η συγκυβέρνηση δημιουργεί μέσα στη Βουλή. Γιατί αυτό θα ήταν το χειρότερο που μπορούσε ποτέ να κάνει πρύτανης εντός των ελληνικών πανεπιστημίων», τόνισε.

Οι δηλώσεις αυτές της κας Φωτίου εξόργισαν τον υπουργό Παιδείας, Α. Λοβέρδο, ο οποίος πήρε το λόγο και της απάντησε σε έντονο ��φος:

«Δεν έχετε κανένα δικαίωμα, κύριοι συνάδελφοι, να μπαίνετε έτσι. Πού το βρήκατε αυτό ως δικαίωμά σας να ανησυχείτε και οι ανησυχούντες να μπαίνουν. Ανήσυχους έλεγαν τους τραμπούκους έξω από τις εκδηλώσεις, εσείς δεν είστε τέτοιοι. Είστε σοβαροί άνθρωποι. Αφήστε τα τώρα αυτά, “είναι απαράδεκτο”. Είστε σοβαροί άνθρωποι. Άρα, τι πάει να πει «ανησυχήσαμε, είδαμε φως και μπήκαμε”. Που μπήκατε; Είστε Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρέπει να ξέρετε ποιος είναι ο ρόλος σας. Άρα, στους χώρους όπου καταστρέφονταν πίνακες ανεκτίμητης αξίας, η περιουσία του πανεπιστημίου, στις “κινητοποιήσεις” του 2011 στους χώρους αυτούς, σωστά ο Πρύτανης, στο πλαίσιο των δικών του αρμοδιοτήτων πήρε τα μέτρα που πήρε».

O κ. Μαντάς από την πλευρά του δήλωσε ότι «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριζόμαστε ότι προκαλούμε πολιτειακή ανωμαλία και φερόμαστε αντισυνταγματικά διότι ούτε καμία πόρτα σπρώξαμε να γκρεμίσουμε ή δεν ξέρω τι, πάρα πολύ ήπια και ήρεμα μάλιστα συζητήσαμε με τον κ. αντιπρύτανη περί τη μιάμιση ώρα. Ζητήσαμε να τον συναντήσουμε όταν άνοιξε η πόρτα, γι’ αυτό μας κατηγορεί ο κ. Φορτσάκης, ότι λέει μπήκε ο κόσμος μέσα. Μα ο κόσμος που μπήκε ήταν οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές, διοικητικοί υπάλληλοι που υπηρετούν στο κεντρικό κτίριο και τους οποίους θέλω πραγματικά και κάνω έκκληση στον Υπουργό να τους ακούσει, να του πούνε τι συγκεκριμένα συμβαίνει με αυτό το καινούργιο καθεστώς, λέγοντας το εξής. Μου έκανε πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση πως σηκώθηκαν πάρα πολύ οι τόνοι εναντίον μας σε σχέση με τη φύλαξη και δεν σηκώθηκαν καθόλου οι τόνοι και από τα ΜΜΕ και από συναδέλφους κλπ, όταν κατηγορούμαστε και θέλουμε πράγματι να μας προστατεύσει και η Βουλή και η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τέτοια πράγματα που δεν έχουν ξαναειπωθεί σε περίοδο δημοκρατίας. Μας ξέρετε όλους, ούτε κουκούλες είχαμε ούτε τίποτα, πήγαμε με το πρόσωπό μας, με την άποψή μας να βοηθήσουμε να συμβάλλουμε στη λύση ενός προβλήματος», είπε.

Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Αλεξόπουλος που επίσης επισκέφθηκε το ΕΚΠΑ δήλωσε:

«Προβλήματα που μπορούν να επιλυθούν με καλόπιστο και ειλικρινή διάλογο, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται με αυταρχικό και αντιδημοκρατικό τρόπο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top