Όλη η αλήθεια για το νέο ενιαίο μισθολόγιο και τη διαφωνία Μητσοτάκη-ΠΑΣΟΚ

Για ποιους λόγους «καρφώνει» η μία πλευρά την άλλη

Όλη η αλήθεια για το νέο ενιαίο μισθολόγιο και τη διαφωνία Μητσοτάκη-ΠΑΣΟΚ

Σε μείζον ζήτημα έχει εξελιχθεί η διαφωνία Μητσοτάκη –ΠΑΣΟΚ για το ενιαίο μισθολόγιο.

Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Σύμφωνα με πληροφορίες του star.gr, το ζήτημα ξεκινά το Φθινόπωρο του 2013, όταν διαπιστώνεται ότι πολλοί δημόσιοι φορείς δεν εφαρμόζουν το τότε ισχύον ενιαίο μισθολόγιο. Το θέμα ήρθε στη Βουλή με ερώτηση βουλευτή της ΝΔ και μόλις 8 από τα 19 υπουργεία έδωσαν στοιχεία για το τι ισχύει…

Από τα στοιχεία που δόθηκαν διαπιστώνεται:

-Οι μισθοί σε πολλούς φορείς είναι ακόμη πολύ μεγαλύτεροι από τον ιδιωτικό τομέα, με μεγαλύτερο το διευθυντή του Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών της Βενετίας που ξεπερνά… τις 7000 ευρώ!

-Υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις από υπουργείο σε υπουργείο.

-Υπάρχουν αποκλίσεις ακόμη κι ανάμεσα σε εργαζόμενους με το ίδιο ακριβώς αντικείμενο. Π.χ. ο μέσος μισθός δασοφύλακα στην κοιλάδα του Βίκου, είναι περίπου 600 ευρώ λιγότερα από το μέσο μισθό δασοφύλακα στην Κεφαλονιά.

-Υπάρχουν και προφανείς παραλογισμοί. Π.χ. απόφοιτος δημοτικού, εργαζόμενος στο μετρό, αμείβεται με 150 ευρώ περισσότερα από όσο καθηγητής ΤΕΙ, με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας!

Στο αναθεωρημένο μνημόνιο (Φεβρουάριος 2012) υπήρχε συμφωνία για εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου. Η τρόικα θέτει το θέμα τον περασμένο Μάρτιο σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Εύη Χριστοφιλοπούλου. Επειδή όμως το θέμα τότε που καίει είναι οι 25.000 διαθεσιμότητες και οι 15.000 απολύσεις της διετίας 2013-14, ο υπουργός διαβεβαιώνει ότι θα τους ετοιμάσει πλήρες σχέδιο τον Σεπτέμβριο.

Στις διαπραγματεύσεις του Ιουνίου, μετά τις ευρωεκλογές, απλώς επαναβεβαιώνεται πως το θέμα του ενιαίου μισθολογίου θα συζητηθεί αναλυτικά τον Σεπτέμβριο.

Τις παραμονές πριν από το Παρίσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντα μαζί με την υφυπουργό του, συζητά το θέμα του ενιαίου μισθολογίου με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ (Πρωτόπαπας, Πιερακάκης -που ταξίδεψαν στη γαλλική πρωτεύουσα-, Καρύδης, Ρήγας και Κουτρουμάνης) που αντιδρά κατηγορηματικά στη διετία υπό δοκιμή εργαζομένων. Η διαφωνία φτάνει σε επίπεδο κορυφής (συνάντηση Σαμαρά, Βενιζέλου) που συμφωνούν αυτό να μη τεθεί στο Παρίσι.

Το ΠΑΣΟΚ διαρρέει πως ο κ. Μητσοτάκης τους εισηγήθηκε ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο να ξεκινά από τα 586 ευρώ που είναι στον ιδιωτικό, μη λαμβάνοντας όμως υπόψη πως στο Δημόσιο οι μισθοί είναι 12 και όχι 14 και κάνει λόγο για «γκάφα» του υπουργού…

Στο Παρίσι δεν είναι επακριβώς γνωστό τι ελέχθη. Η πλευρά Μητσοτάκη λέει πως ενημέρωσε τους τροϊκανούς για τους άξονες του νέου ενιαίου μισθολόγιου, όπως είχε δεσμευτεί, χωρίς να τους δώσει κάποιο έγγραφο. Η πλευρά Πρωτόπαπα υποστηρίζει ότι ο υπουργός έθεσε το ζήτημα από μόνος του, παραβιάζοντας τα όσα είχαν συμφωνηθεί.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, συνεργάτες του υπουργού υποστηρίζουν πως η υπό δοκιμή διετία είναι νόμιμη. Το ΠΑΣΟΚ απαντά πως το ενιαίο μισθολόγιο πάει πακέτο με το νέο σύστημα αξιολόγησης που δεν μπορεί να είναι αυτό με την υποχρεωτική ποσόστωση 15% για τους εργαζόμενους χαμηλής παραγωγικότητας.

Ταυτόχρονα όμως γίνεται γνωστό ότι στο Παρίσι η τρόικα, γνωρίζοντας προφανώς τις ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ, θέτει δυο νέα ζητήματα:

-Τη μείωση του πλαφόν για το ετήσιο μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο κατά 656 εκατομμύρια ευρώ, για την τετραετία 2015-18.

-Να μπει μαχαίρι και στις μη μισθολογικές δαπάνες.

Στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν στην Αθήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία της Εύης Χριστοφιλοπούλου, ενημερώνει τους εκπροσώπους των δανειστών μας, για το διπλό στόχο του νέου ενιαίου μισθολογίου:

1. Να ισχύσουν και στο Δημόσιο οι εισαγωγικοί μισθοί του ιδιωτικού τομέα.

2. Να δοθούν κίνητρα για προσέλκυση στο Δημόσιο, εργαζομένων με υψηλά προσόντα και κυρίως κατόχους μεταπτυχιακών.

Αυτό σημαίνει περικοπές στις αμοιβές των εργαζομένων τουλάχιστον δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αυξήσεις στους υπολοίπους, ώστε να ανοίξει η μεταξύ τους ψαλίδα. Ταυτόχρονα επανέλαβε πως σκέφτεται να δίνει μπόνους μέχρι κι ένα μισθό στους πιο παραγωγικούς.

Η τρόικα διαρρέει πως στις επερχόμενες συνομιλίες στην Αθήνα, μετά τις 4 Νοεμβρίου, θα επαναφέρει το θέμα για τις υπερωρίες, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ένας δεύτερος μισθός.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η τρόικα κάθε φορά που βλέπει να τίθενται προσκόμματα στα συμφωνηθέντα, εγείρει νέα ζητήματα για να εξασφαλίσει την υλοποίηση όσων θεμάτων θεωρεί ότι έχουν κλείσει. Για το θέμα του νέου ενιαίου μισθολογίου πιέζει να εφαρμοστεί από τις αρχές του νέου χρόνου, αφήνοντας να διαφανεί πως διαφορετικά θα «σφίξει τα λουριά» στο ζήτημα των 15.000 απολύσεων, απαιτώντας να γίνουν ως το τέλος του χρόνου. Η Χαριλάου Τρικούπη πάντως εκτοξεύει κατηγορίες περί διαρροών κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και έστειλε μήνυμα στο Μαξίμου ότι δεν τον θέλει για συνομιλητή…

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top