Κάθε πολιτικό κόμμα μπορεί να θεωρηθεί εγκληματική οργάνωση

Η πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Ι.Ντογιάκου προκαλεί αντιδράσεις

Κάθε πολιτικό κόμμα, μέλη του οποίου ή το σύνολό του, επιδιώκουν την επιβολή της ιδεολογίας τους δια της βίας, μπορεί να χαρακτηριστεί εγκληματική οργάνωση. Αυτό είναι το δια ταύτα της πρότασης του εισαγγελέα Ντογιάκου, ο οποίος ξεκαθαρίζει πάντως πως η ιδεολογία δεν διώκεται.

Στην πολυσέλιδη πρότασή του για την Χρυσή Αυγή ο Εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος αναφέρει μάλιστα ότι τα ελληνικά δικαστήρια δικαιούνται να κρίνουν ένα πολιτικό κόμμα ως εγκληματική οργάνωση. Η άποψη αυτή, όπως στοιχειοθετείτε ��ομικά, είναι ξεκάθαρο πως δεν αφορά μόνο στη Χρυσή Αυγή, αλλά πιθανόν στο σύνολο των πολιτικών σχηματισμών που μπορεί να κριθεί ότι «ασκούν» ή «κατευθύνουν στη βία για την επίτευξη των στόχων τους».

Στη θεωρητική ανάπτυξη της σκέψης του ο κ. Ντογιάκος διατυπώνει την άποψη πως η ένωση προσώπων που «υπό τον μανδύα του πολιτικού κόμματος» δεν εξυπηρετεί την λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, ασκεί καταχρηστικά το δικαίωμα στην ίδρυση κόμματος. Η θέση αυτή του εισαγγελικού λειτουργού είναι σαφής στο ότι εφόσον οι κατηγορούμενοι στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής καταδικαστούν για «εγκληματική οργάνωση» το κόμμα πρέπει να τεθεί εκτός νόμου.

Την ίδια στιγμή, ο ε��σαγγελικός λειτουργός δέχεται βολές από την υπεράσπιση για αναντιστοιχία σε σχέση με όσα είχε διατυπώσει προ δεκαμήνου, για την υπόθεση των κατηγορουμένων Διονύση Λιακόπουλου και Χρήστου Στεργιόπουλου, οι οποίοι καταδικάστηκαν για τη δολοφονία του Πακιστανού ποδηλάτη Λούκμαν το Ιανουάριο του 2013 στα Πετράλωνα. Τότε όταν απολογήθηκαν για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει και τελικά είχε εισακουστεί να αφεθούν ελεύθεροι για το συγκεκριμένο αδίκημα, αναφέροντας πως «Δεν προέκυψε οποιοδήποτε συγκριμένο αποδεικτικό στοιχείο για να υποστηριχτεί βασίμως ότι είναι μέλη της Χρυσής Αυγής.Δεν προέκυψε από οποιοδήποτε στοιχείο ότι η Χρυσή Αυγή γνώριζε τη σχεδιαζόμενη εγκληματική δράση τους ή τους παρότρυν�� προς τούτο ή την είχε εγκρίνει εκ των προτέρων».

Σήμερα η πρόταση του εισαγγελέα για τους δυο αναφέρει: «Από τα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία συγκεντρώθηκαν κατά την πορεία της κυρίας ανακρίσεως , προέκυψε πλέον εναργώς ότι οι κατηγορούμενοι ενήργησαν, στα πλαίσια της δράσεώς τους ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης «ΛΑΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ», κινούμενοι αποκλειστικά και μόνο από ρατσιστικό μένος και μίσος, έχοντας εμποτιστεί από τις άκρως ρατσιστικές ιδέες περί «υπανθρώπων».

Δικαστικοί κύκλοι υποστηρίζουν πάντως πως οι αναφορές έγιναν με βάση τα στοιχεία που υπήρχαν τον Δεκέμβριο του 2013. Με βάση την εξέλιξη της ανάκρισης, και τα μετέπειτα στοιχεία, μετ�� από 10 μήνες, προέκυψε ότι οι δυο ενήργησαν ως διμελές τάγμα εφόδου.

Την τελική απόφαση για όλα αυτά πάντως θα πάρει το Συμβούλιο Εφετών.

Δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ στο ΒΙΝΤΕΟ του STAR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top