«Η Ευρώπη ανησυχεί για την επιστροφή της ελληνικής κρίσης»

FAZ: Αιχμές στην ΕΕ για τους ελληνικούς χειρισμούς

Τον προβληματισμό της ΕΕ για πιθανή επιστροφή της ελληνικής κρίσης καταγράφει σε ρεπορτάζ της η Frankfurter Allgemeine, αφήνοντας αιχμές για άκομψους χειρισμούς από την ελληνική πλευρά.

Η FAZ αναφέρεται στη βουτιά του Χρηματιστηρίου αλλά και στην αύξηση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας με την άνοδο του επιτοκίου του δεκαετούς ομολόγου, τονίζοντας ότι είναι υπερβολικά υψηλό για την Ελλάδα, εάν θέλει να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της στις αγορές.

Η FAZ αναφέρεται σε πρόσφατη δήλωση εκπροσώπου του αντιπροέδρου της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν, ότι για το αυξανόμενο κόστος δανεισμού «ευθύνονται πολλοί παράγοντες», ενώ σημειώνει ότι οι Βρυξέλλες ανησυχούν όχι μόνο για τη γενικότερη αβεβαιότητα στα διεθνή χρηματιστήρια και τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, αλλά και για τις «αντιφατικές» δηλώσεις που ακούστηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Αθήνα σε σχέση με τη συνέχιση του προγράμματος βοήθειας από το 2015 και μετά.

Όσον αφορά τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η εφημερίδα εκτιμά ότι «από τη μία πλευρά επιθυμεί μία, κατά το δυνατόν, άνευ όρων έξοδο από το πρόγραμμα, ώστε να απαλλαγεί από νέους όρους (βοήθειας), ενώ από την άλλη πλευρά έχει προφανώς αντιληφθεί ότι δεν είναι δυνατή μία ασφαλής έξοδος στις αγορές χωρίς κάποια μεταβατική λύση». Σύμφωνα πάντως με την Frankfurter Allgemeine, η πρόταση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για «προληπτική γραμμή πίστωσης» προσέκρουσε σε «σκεπτικισμό» στους κύκλους του Eurogroup.

Στο ρεπορτάζ γίνεται εκτενής αναφορά στη «χείρα βοηθείας» που προσέφερε στην Αθήνα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μειώνοντας το «κούρεμα» που επιβάλλει σε ελληνικά ομόλογα, τα οποία λαμβάνει ως εγγυήσεις από τις ελληνικές τράπεζες, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα άντλησης πρόσθετης ρευστότητα έως 12 ��ις ευρώ από τη Φραγκφούρτη.

Τέλος, στο ρεπορτάζ διατυπώνονται και κάποιες «αιχμές»: σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine, κύκλοι της ΕΚΤ χαρακτηρίζουν «κακή συνήθεια» το ότι η ελληνική πλευρά έσπευσε να δημοσιοποιήσει τη συμφωνία. Επιπλέον, φέρονται δυσαρεστημένοι για το ότι η παρέμβαση της ΕΚΤ παρουσιάστηκε ως «απάντηση» στην αντίδραση των αγορών απέναντι στα ελληνικά ομόλογα, ενώ στην πραγματικότητα η συμφωνία αυτή προετοιμαζόταν για πολλές εβδομάδες
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top