Δένδιας: «Τρέχει» το ΕΣΠΑ, 12 δις ευρώ στην αγορά μέχρι το τέλος του 2015!

Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ : «οι απειλές προς επενδυτές δεν βοηθούν την οικονομία»

Σε «φουλ» ρυθμούς θα τρέχει το ΕΣΠΑ τους προσεχείς μήνες, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, μαζί με τον υφυπουργό Ο. Κωνσταντινόπουλο και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Γ. Γιαννούση, ύστερα από την συμφωνία με την Κομισιόν για τη δυνατότητα άμεσης χρηματοδότησης εμπροσθοβαρών δράσεων (προτού δηλαδή εγκριθούν οριστικά από την Ε.Ε.)

Με τον τρόπο αυτό μπορούν να χρηματοδοτηθούν άμεσα 735 έργα από το ΕΣΠΑ 2014-2020 με ποσό 4,9 δισ. ευρώ. Με 2,9 δις ευρώ επιπλέον θα χρηματοδοτηθούν έργα phasing (που από το προηγούμενο ΕΣΠΑ μεταφέρονται στο νέο), ενώ σε 4,2 δις ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός των έργων του ΕΣΠΑ 2007-13 που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2015. Συνολικά δηλαδή, έχει προγραμματισθεί να εισρεύσουν κοινοτικοί πόροι ύψους 12 δις ευρώ μέχρι το τέλος του 2015 στην ελληνική οικονομία.

«Το ποσό για τα δικά μας δεδομένα είναι τεράστιο. Γιατί και μόνο αυτό, μοχλευόμενο με ��ναν συντηρητικό συντελεστή επί 2, μπορεί να εξηγήσει ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους και από το προβλεπόμενο 2,9%»τόνισε ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε επίσης, διατυπώνοντας αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Εμείς σχεδιάζουμε με ορίζοντα τις εκλογές το 2016 και δείχνουμε στην κοινωνία ότι υπάρχουν ισχυρά στοιχεία στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Σε αντιδιαστολή, οι απειλές της αντιπολίτευσης σε βάρος των επενδυτών δεν είναι ό,τι πιο υπεύθυνο μπορεί να κάνει κάποιος».

Απηύθυνε παράλληλα έκκληση στην αξιωματική αντιπολίτευση να προτάξει το συμφέρον του τόπου και της οικονομίας και όχι το στενό κομματικό της συμφέρον. «Οι απειλές προς τους επενδυτές με κάθε αφορμή δεν βοηθούν καμία οικονομία, πόσο μάλλον, την ευαίσθητη ελληνική οικονομία», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ενημέρωσε χθες για τα θέματα του υπουργείου του τον τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταθάκη, με τον οποίο και συναντήθηκε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική απεμπλοκής της χώρας από το μνημόνιο ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε: «Δεν τίθεται θέμα φυγής, ανατροπής, εξόδου ή μάχης. Ένα μεγάλο μέρος της συμφωνίας με τους δανειστές λήγει και μένει μόνο ένα μικρό τμήμα της που αφορά στο ΔΝΤ ύψους 10 δισ. ευρώ και είναι κατ´ ουσίαν ασήμαντο».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδ. Κωνσταντινόπουλος, αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της πολι��ικής σταθερότητας για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της οικονομίας, ενώ σημείωσε αιχμηρά για την περιφερειάρχη κ. Δούρου ότι "πάντως δεν προβλέπεται από το ΕΣΠΑ χρηματοδότηση μεταφοράς των σκουπιδιών στην Κίνα’ , αναφερόμενος στη ΣΧΕΤΙΚΉ πρόταση που φέρεται να έχει κάνει η περιφερειάρχης Αττικής.

Ο απερχόμενος γενικός γραμματέας ΕΣΠΑ κ. Γιαννούσης ευχαρίστησε τον κ. Δένδια για την συνεργασία και ανέφερε ότι τα εμπροσθοβαρή έργα θα είναι ώριμα και διαβεβαίωσε ότι αυτή τη φορά δεν ανασταλεί η πορεία των έργων επειδή περνάμε από το ένα ΕΣΠΑ στο επόμενο .

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Δένδιας, ο νέος γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων/ΕΣΠΑ θα είναι ο κ. Σπ. Ευσταθόπουλος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top