Διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τον προϋπολογισμό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Για συνειδητή προσπάθεια πολιτικής αποσταθεροποίησης κάνει λόγο η κυβέρνηση

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τον προϋπολογισμό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Τα ξίφη τους για το προσχέδιο του προϋπολογισμού διασταύρωσαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Η κυβέρνηση κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για συνειδητή προσπάθεια πολιτικής αποσταθεροποίησης της χώρας και οικονομικής της υπονόμευσης, την ώρα που οι εισηγητές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκαν το προσχέδιο, με βασικό επιχείρημα την υπερκάλυψη των μέχρι σήμερα στόχων, των Προϋπολογισμών των ετών 2013 και 2014.

«Συνιστώσα της οπισθοδρόμησης ο ΣΥΡΙΖΑ»

«Σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, όλοι παραδέχονται πως οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές θα πρέπει να συνεχιστούν με αμείωτη ένταση - και ο πρόεδρος του Eurogroup ζητά να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ακόμα και η Γερμανία. Ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του, ανήκουν σε μία απομονωμένη μειοψηφία της Ευρώπης, χωρίς ίχνος πολιτικής επιρροής και με εντελώς, μυωπική ανάλυση των πραγμάτων» ανέφερε στην ομιλία της η ειδική εισηγήτρια της ΝΔ, Φεβρωνία Πατριανάκου, χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, «συνιστώσα της οπισθοδρόμησης».

Η ίδια, αναφέρθηκε και στο φλέγον ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, τονίζοντας πως οι αποφάσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 συνιστούν διαγραφή χρέους.

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε και ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «χειρότερο Μνημόνιο για τη χώρα» και υποστήριξε πως «δουλειά της κυβέρνησης είναι να προχωρήσουμε με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ταχύτητα στις μεταρρυθμίσεις».

Η Ντόρα Μπακογιάννη, στην τοποθέτησή της ζήτησε άμεση και δραστική μείωση της φορολογίας για τους πολίτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ο Φίλιππος Σαχινίδης του ΠΑΣΟΚ κράτησε αποστάσεις από το κύριο επιχείρημα της συμπολίτευσης, για την επιχείρηση εξόδου της Ελλάδας στις αγορές «δυο χρόνια νωρίτερα από το προβλεπόμενο»: «Από το μνημόνιο πρέπει να βγούμε, επειδή θα πείσουμε ότι μπορούμε να βγούμε. Εάν δώσουμε την εντύπωση, ότι θέλουμε να βγούμε επειδή απλά βολεύει πολιτικά, καήκαμε - και μαζί θα καεί και η χώρα».

Αμφισβητεί τις προβλέψεις του προσχεδίου ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι αγορητές του ΣΥΡΙΖΑ, αμφισβήτησαν τόσο τις προβλέψεις του σχεδίου Προϋπολογισμού, όσο και την οικονομική επιχειρηματολογία της κυβέρνησης συνολικά.

«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως έχει τελειώσει το Μνημόνιο και πως "αλλάζουμε σελίδα". Όμως ο Μάριο Ντράγκι λέει ότι χωρίς ευρωπαϊκό πρόγραμμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα αγοράσει ελληνικά πιστοποιημένα δάνεια και καλυμμένα ομόλογα - και η Κριστίν Λαγκάρντ λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει σε πρόγραμμα προληπτικής στήριξης» παρατήρησε ο Δ. Γελαλής, ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το προσχέδιο δεν αφιερώνεται κανένα συγκεκριμένο κονδύλι και λέει πως "θα υπάρξει αναδιάρθρωση σε εθνικό επίπεδο του προγράμματος κοινωνικής πρόνοιας". Δηλαδή, θα ξηλωθούν όλα τα προνοιακά επιδόματα και θα δοθούν με ένα διαφορετικό τρόπο. Σε ποιο βαθμό; Υπάρχει κρυφή ατζέντα;» αναρωτήθηκε στην παρέμβασή του ο ειδικός εισηγητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Γαβριήλ Αβραμίδης.

«Από έλλειμμα 15%, φτάσαμε να έχουμε έλλειμμα χαμηλότερο κατά 1,5 μονάδα από το γερμανικό και δυο μονάδες χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης - και το ΔΝΤ μας δίνει συγχαρητήρια και λέει πως πρέπει να συνεχιστεί μέχρι το 2016, μέχρι τελικής εξόντωσης των πάντων» διαπίστωσε η Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ).

«Το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει κανένα χρέος, γιατί δεν το δημιούργησε ο λαός» ανέφερε ο ειδικός εισηγητής του, Χρήστος Κατσώτης. Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top