Χέλμουτ Σμιτ: Τεράστιες οι θυσίες της Ελλάδας, ήρθε η ώρα της αλληλεγγύης

Επίθεση σε Μέρκελ: Ποια νομίζει ότι είναι και θέλει να ποδηγετήσει την Ευρώπη;

Χέλμουτ Σμιτ: Τεράστιες οι θυσίες της Ελλάδας, ήρθε η ώρα της αλληλεγγύης
Κόλαφος για την Άνγκελα Μέρκελ και τη γερμανική πολιτική λιτότητας ήταν η ομιλία του Χέλμουτ Σμιτ στο πλαίσιο της αγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η τελετή -λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του πρώην καγκελαρίου- έγινε στο Αμβούργο, στη Μεγάλη Αίθουσα του Δημαρχείου παρουσία εκπροσώπων του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον Πρύτανη Θ. Φορτσάκη.

Μεταξύ άλλων, ο Σμιτ σημείωσε με αιχμές για τη Γερμανία ότι αντιπροσωπεύει το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού και δεν έχει το δικαίωμα να θέλει να ποδηγετήσει τον κόσμο ολόκληρο, ενώ εκτίμησε ότι η ΕΕ και η ευρωζώνη βρίσκονται σε λάθος οικονομικό δρόμο, επειδή δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη με υψηλή ανεργία.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ανάγκη δραστικής αλλαγής της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής μέσα από την υιοθέτηση και εφαρμογή ενός ουσιαστικού και οργανωμένου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (δηλαδή εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής του Κέινς), ενώ μίλησε με θερμότατα λόγια για την Ελλάδα σημειώνοντας πως η χώρα μας έχει κάνει τεράστιες θυσίες και πως «ήρθε η ώρα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top