Μ. Βορίδης: «Θα κάνουμε ότι χρειάζεται για την αντιμετώπιση του Έμπολα»

«Αν υπάρξει έκρηξη του ιού δεν μπορούμε να το σταματήσουμε μόνο με μέτρα»

​Την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ενημέρωσε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα.

«Αν ο ιός του Έμπολα ξεφύγει και πάρει έκταση στις χώρες όπου συναντάται, αν υπάρξει μία έκρηξη του ιού σε αυτές τις χώρες, τότε δεν μπορούμε μόνο με μέτρα να το σταματήσουμε», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, κρούοντας έτσι τον κώδωνα του κινδύνου για τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει μια επιδημία του ιού.

Ο κ. Βορίδης, είπε ότι στις επίσημες πύλες εισόδου της χώρας υπάρχει εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό, επεσήμανε όμως ότι υπάρχουν και οι «ανεπίσημες» πύλες, από όπου έρχονται στη χώρα μας λαθρομετανάστες.

«Για το λόγο αυτό δεν εφησυχάζουμε. Θα κάνουμε ότι χρειάζεται, όπου χρειάζεται και οι αρμόδιες αρχές θα μου πουν σε ποιες περιοχές απαιτείται πρόσθετη προσοχή», είπε.

Ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε επίσης στη Βουλή, ότι τον περασμένο Αύγουστο, το ΚΕΕΛΠΝΟ σήμανε κόκκινο συναγερμό, λόγω ενός ύποπτου κρούσματος, το οποίο όμως διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για ελονοσία και όχι Έμπολα.

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί η σύνοδος των Υπουργών Υγείας της ΕΕ, προκειμένου να εξεταστεί αν η ΕΕ θα στείλει βοήθεια στις πληγείσες χώρες, αλλά και να συζητηθούν τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να ληφθούν. Μάλιστα ο κ. Βορίδης τόνισε ότι αν αποφασιστεί να υπάρξει ευρωπαϊκή αποστολή στις χώρες, όπου είναι σε έξαρση ο ιός, θα συμμετάσχει και η Ελλάδα.

Ανακοίνωσε επίσης ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΕΠΥ άσκηση για τη διαχείριση ενός ενδεχόμενου κρούσματος, ενώ προανήγγειλε και την πρόσληψη περίπου 30 υγειονομικών για την ενίσχυση ��ων υπηρεσιών στις πύλες εισόδου της χώρας.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα από το υπουργείο Υγείας είναι:

- Οδηγίες που δίδονται στις πύλες αεροδρομίων για αυτούς που ταξιδεύουν προς τις επίμαχες περιοχές.
- Οδηγίες προς φαντάρους που θητεύουν σε νησιά.
- Μέτρα διαχείρισης τυχόν κρούσματος που έχουν διανεμηθεί πρ��ς όλες τις αρχές και τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τη διαχείριση ταξιδιωτών - Έχει οριστεί ένα εργαστήριο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη υψηλού επιπέδου βιοασφάλειας – όπου θα γίνονται οι εξετάσεις των ύποπτων κρουσμάτων ενώ γίνονται ενέργειες αναβάθμισης και δεύτερου εργαστηρίου στην Αθήνα.
- Έχει οριστεί χώρος στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ για παραμονή ύποπτων κρουσμάτων ή εν συνεχεία να γίνεται διαχείρισή του σε ειδικό χώρο, αν διαπιστωθεί ότι είναι κρούσμα. Παρόμοια προετοιμασία γίνεται και σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
- Έχει οριστεί υγειονομικό προσωπικό και έχει εξοπλιστεί με την απαραίτητη στολή και σύνεργα και έχει εκπαιδευτεί ειδικά για να κάνει ασφαλή διαχείριση του περιστατικού.
- Έχει δ��μιουργηθεί η κάρτα εισερχομένου επιβάτη, στην οποία μεταξύ άλλων θα αναφέρεται η χώρα προέλευσης και αναχώρησης, ενώ θα ζητείται οι επιβάτες να δηλώνουν αν έχουν πυρετό, κεφαλαλγία, εμετούς κ.τ.λ, συμπτώματα.

Πάντως υπάρχουν και ευχάριστα νέα για τον ιό Έμπολα, αφού σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, ο ΠΟΥ είναι πολύ πιθανόν να θεωρήσει ότι η Νιγηρία βγαίνει από το επίπεδο ελέγχου, μιας και εδώ και 20 μέρες δεν έχει αναφερθεί κάποιο κρούσμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top