«Φωτιές» άναψε στη Βουλή ρύθμιση να δικάζονται οι βουλευτές όπως οι… υπουργοί!

Προβλέπει την παρεμβολή Δικαστικού Συμβουλίου

«Φωτιές» άναψε στη Βουλή ρύθμιση να δικάζονται οι βουλευτές όπως οι…  υπουργοί!

Κατά τρόπο που παραπέμπει στο νόμο περί ευθύνης υπουργών θα δικάζονται οι βουλευτές και όχι από την τακτική Δικαιοσύνη, σύμφωνα με ρύθμιση του σχετικού νομοσχεδίου το οποίο συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής! Συγκεκριμένα προβλεπεται η «παρεμβολή» Δικαστικού Συμβουλίου, προκειμένου να δικάζονται οι βουλευτές για παράβαση του νόμου για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Η ρύθμιση αναφέρει συγκεκριμένα ότι το δικαστικό συμβούλιο «είναι αρμόδιο να γνωμοδοτεί θετικά ή αποφατικά για την παραπομπή τους στο Δικαστήριο. Την εισήγησή του αυτή διαβιβάζει αμελλητί στη Βουλή, η οποία υποχρεούται κατά τη λήψη της απόφασής της να επικουρείται από το ως άνω δικαστικό συμβούλιο».

«Ποιος είχε την φαεινή ιδέα; Δεν πρέπει να είναι νομικός αυτός», ανέφερε ο βουλευτής της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ζήτησε την απόσυρση της διάταξης.

Την αντίρρησή της έχει εκφράσει ήδη η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, η οποία χαρακτηρίζει τη διάταξη «αντισυνταγματική», στην έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο.

Όπως αναφέρει επίσης η έκθεση, το Δικαστικό Συμβούλιο συγκροτείται για δίωξη υπουργών ή υφυπουργών για εγκλήματα που τέλεσαν κατά την διάρκεια των καθηκόντων τους και «ελλείπει η συνταγματικώς προβλεπόμενη βάση συγκρότησής του στην περίπτωση που διώκονται, αποκλειστικώς, βουλευτές κατά το άρθρο 62 παρ. 1 Συντάγματος, για τους οποίους, μετά την άδεια της Βουλής για δίωξη, εφαρμόζεται η κοινή ποινική διαδικασία».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top