Σκληρή κόντρα Μητσοτάκη-Ραγκούση για την αξιολόγηση στο Δημόσιο

«Πόλεμος» ανακοινώσεων με εκατέρωθεν πυρά

Σκληρή κόντρα Μητσοτάκη-Ραγκούση για την αξιολόγηση στο Δημόσιο

"​Μπουρλότο" άναψε στη σχέση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ραγκούση με αφορμή τις αλλαγές στο Δημόσιο που προωθεί ο πρώτος.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ.Ραγκούσης κατήγγειλε ένα πραγματικό όργιο αναξιοκρατίας στον διορισμό των γενικών διευθυντών του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προειδοποιώντας μέσω Facebook ότι «θα πράξει το καθήκον του όπως το επιτάσσει η συνείδηση του». Λίγο αργότερα, πάλι μέσω του διαδικτύου ζήτησε την παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστηρίζοντας ότι «δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση, αλλά για νεοδεξιό παλαιοκομματισμό και για πογκρόμ αναξιοκρατικής μεταχείρισης χιλιάδων ανθρώπων».

ragkousis2.jpg

Με σκληρή ανακοίνωση απάντησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις καταγγελίες του πρώην υπουργού, Γιάννη Ραγκούση.

Μάλιστα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποκάλεσε τον κ.Ραγκούση «πρωτεργάτη του "λεφτά υπάρχουν"», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Από τους πρωτεργάτες του “λεφτά υπάρχουν”, οποιαδήποτε αναφορά σε “πολιτικά κακουργήματα” μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσει»

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Η Βουλή των Ελλήνων, μετά από εκτεταμένη δημόσια διαβούλευση, ψήφισε τον περασμένο Ιούνιο, το Νόμο 4275/2014, για το νέο τρόπο επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο.

Ο Γιάννης Ραγκούσης ως πρώην υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, προσεκλήθη προσωπικά από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Μητσοτάκη, να συμμετάσχει στη διαβούλευση καταθέτ��ντας τις απόψεις του. Ουδέποτε το έπραξε.

Σήμερα, τέσσερις μήνες αργότερα, αποφάσισε να σχολιάσει στο Facebοοκ το νόμο, με σκαιότατο μάλιστα τρόπο.

Ως προς την ουσία της ανάρτησης του κ. Ραγκούση, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, επισημαίνει τα εξής:

«Ο Νόμος 3839/2010 (νόμος Ραγκούση) για την επιλογή προϊσταμένων ψηφίστηκε το Μάρτιο του 2010 και ουδέποτε - με ευθύνη της τότε πολιτικής ηγεσίας – εφαρμόστηκε, παρά μόνο στις μεταβατικές του διατάξεις.

Μέχρι και την ψήφιση του νέου νόμου, τον Ιούνιο του 2014, καμία πολιτική ηγεσία, και ιδίως αυτής του κ. Ραγκούση, δεν ξεκίνησε ούτε καν τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την πλήρη εφαρμογή του.

Με το “νόμο Ραγκούση” οι φερόμενες ως “αξιοκρατικές” κρίσεις των προϊσταμένων έγιναν με απλή άθροιση αυθαίρετων μορίων, βάσει μεταβατικών διατάξεων. Θεωρούσε ο νόμος, στις μεταβατικές του διατάξεις, ότι ένας κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος είναι κατ' ανάγκη καλύτερος από όλους τους άλλους για να διοικήσει, ανεξαρτήτως των πραγματικών προσόντων και της δυνατότητας να ασκεί αποτελεσματική διοίκηση.

Με το Νόμο 4275/2014 η Κυβέρνηση εισήγαγε διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο που συνάδουν με τις ανάγκες της αναδιοργάνωσης των δομών και των νέων Οργανογραμμάτων που αποκτά η Δημόσια Διοίκηση μετά από 40 χρόνια.

Η παρούσα πολιτική ηγεσία, όχι μόνο ψήφισε ένα νέο, σύγχρονο τρόπο επιλογής προϊσταμένων, ο οποίος προάγει την αξιοκρατία, αλλά άμεσα και σε μικρό χρονικό διάστημα ξεκίνησε την εφαρμογή του νόμου με βάσει τις πάγιες διατάξεις. Σε αντίθεση με τον κ. Ραγκούση που δεν είχε την πολιτική βούληση να προχωρήσει στην υλοποίηση του νόμου που ο ίδιος έφερε στη Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στις επόμενες ημέρες θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ η πρώτη προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων γενικών διευθυντών. Στο μεταξύ, και μέχρι να επιλεγούν με το νέο σύστημα όλοι οι νέοι γενικοί διευθυντές, διευθυντές και τμηματάρχες, παραμένουν μεταβατικά στις θέσεις ευθύνης όσοι τις κατείχαν. Μόνο στις περιπτώσεις όπου οι θέσεις ευθύνης μειώνονται, κάποιοι απομακρύνονται, με αιτιολογημένη απόφαση του αρμοδίου Υπουργού.

Το παράδειγμα στο οποίο αναφέρεται ο κ. Ραγκούσης και το οποίο χαρακτηρίζει “πολιτικό κακούργημα σε βάρος του τόπου”, αναφέρεται στην αιτιολογημένη μεταβατική απομάκρυνση ενός Γενικού Διευθυντή! Ας σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος μπορεί, συμμετέχοντας στο νέο σύστημα αξιολόγησης, να επιλεγεί ως Γενικός Διευθυντής, σε μερικούς μήνες.

Η λογική και το ύφος του κ. Ραγκούση εκφράζουν την παρωχημένη νοοτροπία της επετηρίδας στη διοίκηση του κράτους. Εμείς απέναντι στην επετηρίδα των μορίων αντιπαρατάσσουμε ένα νέο, σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης που προάγει την αξιοκρατία.

Η ταχύτατη εφαρμογή του Νόμου 4275/2014, που ενσωματώνει τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές στην ελληνική πραγματικότητα, αποτελεί σαφές δείγμα της αντίληψης για ένα νέο Δημόσιο και αποδεικνύει το ποιοί βαδίζουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και ποιοί απλώς τις επικαλούνται επιφανειακά.

Και κάτι τελευταίο. Από τους πρωτεργάτες του “λεφτά υπάρχουν”, οποιαδήποτε αναφορά σε “πολιτικά κακουργήματα” μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσει".

Το θέμα όμως δεν σταμάτησε εκεί. Ο κ.Ραγκούσης με νέα ανάρτηση του χαρακτήρισε «ψεύτη» τον κ.Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον επίσης ότι "γυρίζει το κράτος στις πρακτικές της σκοτεινής πλευράς της μεταπολίτευσης που μας χρεοκόπησε".
ragkousis.jpg
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top