Στο Ελεγκτικό Συνέδριο το «μπλόκο» στο Ελληνικό

Μετά την πρώτη απόφαση κατά της διαγωνιστικής διαδικασίας

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο, συζητήθηκε σήμερα η αίτηση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου, με την οποία ζητεί να ανακληθεί προηγούμενη απόφαση Κλιμακίου που «μπλόκαρε» την επένδυση στο Ελληνικό. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, έξω από το δικαστικό μέγαρο ήταν συγκεντρωμένοι περίπου 20 εργαζόμενοι της Περιφέρειας Αττικής, που έκανε παρέμβαση υπέρ της διατήρησης της προηγούμενης παρέμβασης, καθώς και ο συντονιστής των Οικολόγων Πράσινων, Γιάννης Τσιρώνης.

Ειδικότερα το 6ο Τμήμα του ανωτάτου δημοσιονομικού δικαστηρίου εξέτασε τη διπλή ένσταση κατά προηγούμενης απόφασής του Ελεγκτικού Συνέδριου, με την οποία είχε μπλοκάρει τη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 100% των μετοχών της «Ελληνικό ΑΕ», θεωρώντας ότι παραβιάστηκαν οι αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού.

Τόσο ο δικηγόρος του ΤΑΙΠΕΔ Αλέξανδρος Λυκουρέζος, όσο και της εταιρίας «LAMDA DEVELOPMENT», συμφερόντων Λάτση, που αρχικά είχε αρχικά είχε αναδειχθεί πλειοδότης, Κώστας Αλεξίου, υποστήριξαν ότι η μη συμμετοχή φυσικών προσώπων στη διαγωνιστική διαδικασία δεν αποτελεί κώλυμα, καθώς δεν θα μπορούσαν, όπως είπαν, να ανταποκριθούν σε μια επένδυση ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αντίθετα η γερμανική εταιρεία «HELLENIC DEVELOPMENT BETEILIGUNGS», η οποία εκπροσωπήθηκε από το μεσίτη Ευάγγελο Γούτο και με δικηγόρο το Γιώργο Κόκκα, υποστήριξε ό��ι λόγω του αποκλεισμού των φυσικών προσώπων, έμεινε εκτός της διαδικασίας, παρότι είχε κάνει προσφορά 31 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η συμμετοχή της γερμανικής εταιρείας αμφισβητήθηκε από το νομικό εκπρόσωπο της «LAMDA», ο οποίος έκανε λόγο για έκθεση ιδεών και όχι για προσφορά.

Το Ζ' Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε προέλεγχο που έκανε για την πώληση του Ελληνικού, έκρινε ότι οι όροι της πρόσκ��ησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη διαδικασία πώλησης, την περιόρισαν μόνο σε οικονομικούς φορείς που διαθέτουν νομική προσωπικότητα και σε ενώσεις ή κοινοπραξίες τους, με αποτέλεσμα να απαγορευθεί και παρεμποδιστεί πλήρως η συμμετοχή σε φορείς που δεν διαθέτουν νομική προσωπικότητα, όπως είναι τα φυσικά πρόσωπα.

Ακόμη, είχε κρίνει ότι τις αρχές της διαφάνειας, ίσης μεταχείρισης και ανταγωνισμού, παραβιάζουν και οι όροι της πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία, καθώς κατά τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού τροποποιήθηκαν δύο όροι ουσιωδώς εκ των υστέρων, και σε τέτοιο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας, που δεν ήταν δυνατή η υποβολή νέων προσφορών από μη προεπιλεγέντες ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Η έκπληξη ήταν η εμφάνιση στο δικαστήριο, νομικού εκπροσώπου της εταιρίας «HELLINICON GLOBAL», με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία τάχθηκε κατά της αρχικής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Γ. Ευσταθίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top