Α. Μπέζας: «Πρέπει να υπάρξει πολιτική σταθερότητα��

«Δεν μπορούμε να παίζουμε με τους θεσμούς»

​Την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας επεσήμανε ο υφυπουργός Εργασίας, Αντώνης Μπέζας, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου και στον Real Fm, ώστε να μπορέσει η χώρα να βγει από το μνημόνιο.

«Πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η τελευταία κρίσιμη αξιολόγηση του προγράμματος. Αν αυτή ολοκληρωθεί έτσι όπως την περιμένουμε, τότε μπορεί να γίνει. Αυτό προϋποθέτει ότι το 2015 η ελληνική κοινωνία και το ελληνικό πολιτικό σύστημα θα είναι σταθερό, διότι αν δεν υπάρχει σταθερότητα, η προσπάθεια της χώρας να βγει στις αγορές θα είναι πάρα πολύ δύσκολη», δήλωσε ο κ. Μπέζας και πρόσθεσε:

«Δεν μπορούμε να παίζουμε με τους θεσμούς και να κάνουμε πράγματα που δεν τα ορίζει το Σύνταγμα. Πάλι δημιουργούνται περιπτώσεις αστάθειας, αν δεν πάνε όλα έτσι όπως τα προβλέπει το Σύνταγμα. Ο δρόμ��ς ο οποίος ακολουθείται, είναι ο καταλληλότερος».

Ο υφυπουργός Εργασίας μίλησε για πλήρη απεμπλοκή από το ΔΝΤ, διευκρίνισε όμως ότι θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας.

«Θα πρέπει να έχουμε πλήρη απεμπλοκή από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από το μνημόνιο, έτσι όπως το έχουμε συνηθίσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο δημοσιονομικής σταθερότητας. Αν εμείς αυτοδεσμευθούμε σε ένα τέτοιο πρόγραμμα και δημοσιονομικής πειθαρχίας και ολοκλήρωσης μεταρρυθμίσεων, τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα», δήλωσε.

Ο κ. Μπέζας αναφέρθηκε και στις εκκρεμότητες των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, όπως είναι οι ομαδικές απολύσεις και το lock out.

«Το υπουργε��ο Εργασίας, κάθισε σε ένα τραπέζι με τους κοινωνικούς εταίρους, με την παρουσία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας και καταλήξαμε ότι το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις δεν χρειάζεται άλλη αλλαγή. Και οι εργαζόμενοι αλλά και οι εργοδότες συμφώνησαν. Κρίνουν όμως ότι μέσω του ανώτατου συμβουλίου απασχόλησης δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τις ομαδικές απολύσεις. Δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε σε τέτοιους θεσμούς όπως η ανταπεργία. Υπάρχουν κόκκινες γραμμές, αλλά δεν πρέπει να λέγονται δημοσίως. Υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Θα κριθούμε όλοι εκ του αποτελέσματος», είπε.

Τέλος ο υφυπουργός εργασίας ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής πρωθυπουργού και δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε θέματα συνεργασίας.

«Δεν χρειάζε��αι αλλαγή πρωθυπουργού. Αυτή η κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και συνεργασίας. Αυτή η κυβέρνηση μπορεί να δεχθεί τον οποιονδήποτε στις τάξεις της και από την άλλη μεριά, αυτή η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει και θα το κάνει να είναι ανοιχτή σε εργασίες συνεννόησης και συναίνεσης», είπε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top