Σαμαράς στο Bloomberg: Η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει χωρίς στήριξη

Απόλυτα σίγουρος για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας ο πρωθυπουργός

​Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές ομολόγων τα επόμενα χρόνια, εμφανίστηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς από το Μιλάνο.

Ο κ.Σαμαράς, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ο ίδιος “αισθάνεται άνετα” ακόμα κι αν διακοπεί η διεθνής σανίδα σωτηρίας που από το 2010 έχει διατηρήσει στη ζωή την Ελλάδα, κάτι που θα σημάνει την παραίτηση της χώρας μας από τα χρήματα που είναι προγραμματισμένο να λάβει στα επόμενα δύο χρόνια από τα ήδη εγκεκριμένα δάνεια.

Στο Bloomberg αναφέρεται πως η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και τα χαμηλά επιτόκια έχουν γεμίσει με αισιοδοξία τον κ. Σαμαρά, ο οποίος δήλωσε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα συζητήσει το τέλος της βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - που έχει χορηγήσει στη χώρα δάνεια ύψους 240 δισεκατομμυρίων ευρώ – κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης που έχει προγραμματιστεί για τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, το ράλι των ελληνικών ομολόγων «ξεθώριασε» τις τελευταίες εβδομάδες καθώς «το πιο χρεωμένο κράτος της Ευρώπης μιλάει πλέον δημόσια για την ��ρόθεσή του να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης πρόωρα».

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, που χρηματοδοτούν το πρόγραμμα της Ελλάδας, επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει την πρόσβαση στα κεφάλαια διάσωσης τον επόμενο χρόνο. Η επικρατούσα άποψη μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματού��ων και του ΔΝΤ είναι ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στην αγορά παραμένει εύθραυστη, σύμφωνα με δύο πηγές που εμπλέκονται άμεσα στις διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει το Bloomberg, στη συζήτηση αυτή ρόλο έπαιξαν και οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μ.Ντράγκι την προηγούμενη εβδομάδα, ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει σε ένα είδος προγράμματος, ώστε τα ABS των ελληνικών τραπεζών να είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα αγοράς ABS της ΕΚΤ.

Χθές κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για την απασχόληση, ο κ.Σαμαράς εξέφρασε την αισιοδοξία του «γιατί οι Έλληνες, με πολλές και προσωπικές θυσίες, κατάφεραν και "έστριψαν το καράβι στο δρόμο της ανάπτυξης"», αν και παραδέχθηκε ότι η ανεργία στην Ελλάδα, παρά τη μικρή αλλά σταθερή αποκλιμάκωσή της, παραμένει ακόμα ιδιαίτερα υψηλή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top