Nέα παρέμβαση από ΗΠΑ για τις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

"Αποφύγετε τις εντάσεις" προειδοποιεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Nέα παρέμβαση από ΗΠΑ για τις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

​Λίγες ώρες μετά το διάβημα της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας στην Αθήνα, οι ΗΠΑ κάνουν νέα παρέμβαση για την ένταση που έχει προκληθεί μετά την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις δραστηριότητες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (AOZ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το βράδυ της Τετάρτης, απαντώντας σε ερώτηση για τις «τουρκικές προκλήσεις» στην κυπριακή ΑΟΖ, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι επανέλαβε πως: «Αναγνωρίζουμε τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στους πόρους της, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της».

«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά τη διαπραγματευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό την αιγίδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για την επανένωση του νησιού, σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία» τόνισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνοντας νέες συστάσεις προκειμένου να μην υπάρξουν εντάσεις.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιστεύουν ότι τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως κι όλοι οι φυσικοί πόροι του θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο μια συνολικής διευθέτησης. Και πιστεύουμε ασφαλώς ότι είναι σημαντικό να αποφεύγονται δραστηριότητες οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο εκπρόσωπος του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ, Στέφαν Ντούζαριτς, υποστήριξε πως «το Κυπριακό όσο δύσκολο και αν είναι πρέπει να λυθεί».

«Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε», είπε πως, «συνεχίζει να συνομιλεί και με τις δύο πλευρές πάνω σε ιδέες για εξεύρεση λύσης», τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό όλοι να δρά��ουν υπεύθυνα και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, στην επιστολή του προς τον γγ του ΟΗΕ, του ζητά να παρέμβει προς την τουρκική κυβέρνηση ώστε να μην προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών της για σεισμολογικές έρευνες με το πλοίο «Μπαρμπαρός».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top