Κυβερνητικό τελεσίγραφο σε δημοτικές ετ��ιρίες που δεν απογράφηκαν

"Συμμορφώνεστε ή λεφτά τέλος"

Τελεσίγραφο στέλνει η κυβέρνηση στις δημοτικές επιχειρήσεις που -μετά από 5 αναβολές- δεν έχουν ακόμη απογραφεί στην ενιαία αρχή πληρωμών, ώστε να γνωρίζει πόσους εργαζόμενους απασχολούν και ποιες είναι οι αποδοχές τους, αλλά και των μελών των διοικήσεών τους. Το κυβερν��τικό μήνυμα είναι σαφές: 'Η θα υπάρξει πλήρης διαφάνεια ή θα ζητήσει να κοπεί από το νέο χρόνο, η ροή της χρηματοδότησής τους μέσω ΕΣΠΑ.

Πάντως, υπάρχουν ήδη χειροπιαστά αποτελέσματα, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος κι ο υφυπουργός Γιώργος Ντόλιος, επικοινώνησαν με κάθε αρμόδιο δήμαρχο και περιφερειάρχη, ώστε να πειστούν οι επιχειρήσεις να συμμορφωθούν. Ετσι σήμερα δεν έχουν απογραφεί 52 εταιρίες, έναντι 133 τον περασμένο Ιούλιο, σε σύνολο 560.

Μεταξύ αυτών είναι αναπτυξιακές επιχειρήσεις 3 περιφερειών, 4 πρώην νομών, 12 δημοτικές, 4 ύδρευσης κι αποχέτευσης, από 2 τουριστικές, κατασκευαστικές, ενεργειακές και για στερεά απόβλητα, τρία σφαγεία και τρεις για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Επίσης τρεις δημοτικοί ραδιοσταθμοί, ενώ οι υπόλοιπες θεωρούνται ειδικού σκοπού.

Οι εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις υποστηρίζουν, ότι αφού δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν έχουν υποχρέωση να απογραφούν, κι επικαλούνται σχετικές δικαστικές αποφάσεις, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι παρανομεί. Μάλιστα κάποιες εταιρίες έχουν συμπράξει με ιδιώτες. Η κυβέρνηση απαντά ότι αρκετές δημοτικές επιχειρήσεις λειτουργούν ανεξέλεγκτα, δεν εφαρμόζουν το ενιαίο μισθολόγιο και ορισμένες αποτελούν εστίες διαφθοράς.

Πάντως, ανάμεσα στις 52 εταιρίες εμφανίζονται και κάποιες που έχουν πάψει εδώ και χρόνια να λειτουργούν, όπως -για παράδε��γμα- η διπλή ανάπλαση Βοτανικού-Λεωφόρου Αλεξάνδρας και το δημοτικό ραδιόφωνο Λεβιθούς, στην Κεφαλονιά. Ωστόσο η αμαρτωλή επιχείρηση δήμου της Δυτικής Μακεδονίας που -μεταξύ άλλων- ενέκρινε από το ταμείο της, ποσό 3013 ευρώ, για αγορά κόκκινων μεταξωτών εσωρούχων, έσπευσε να απογραφεί...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top