Τους άξονες του ΣΥΡΙΖΑ για την επιχειρηματικότητα παρουσίασε ο Α. Τσίπρας

Κριτική στην κυβέρνηση για τις φορολογικές επιβαρύνσεις

Τους βασικούς άξονες του ΣΥΡΙΖΑ για την επιχειρηματικότητα παρουσίασε ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας κατά την 2η ετήσια οικονομική διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι αυτό που έχει νόημα είναι η αναζήτηση της εξόδου από την καταστροφή με την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση.

«Γι’ αυτό και εμείς απευθύνουμε σε όλους τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς προσκλητήριο –το οποίο επαναλαμβάνουμε και σήμερα– για μια νέα κοινωνική συμφωνία για την ανόρθωση της οικονομίας, τη παραγωγική ανασυγκρότηση, την επιστροφή στην ανάπτυξη» τόνισε.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μονιμοποιεί τις φοροεπιβαρύνσεις, όπως είναι η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που υποτίθεται πως θα έληγε φέτος, το χαράτσι στα ακίνητα με τη μορφή του ΕΝΦΙΑ, και τη τεράστια αύξηση από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Που ενώ έχει αυξηθεί κατά 1471% από το Μάρτιο του 2011, η κυβέρνηση τον μειώνει μόλις κατά 30% και πανηγυρίζει».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε τα μέτρα που εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη και υποστήριξε ότι όλες αυτές οι παράλληλες παρεμβάσεις θα έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας και θα διευκολύνουν την ανάκαμψή της.

«Για εμάς, ο καινοτόμος επιχειρηματίας που αναλαμβάνει κινδύνους και εκπληρώνει την κοινωνική του ευθύνη, είναι σύμμαχος στην εθνική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση, την ανάπτυξη και την ανασύνταξη της χώρας» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Παράλληλα, θα θεσμοθετήσουμε ισχυρά φορολογικά κίνητρα για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων («start-up companies») είπε.

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής επένδυσης.

Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ όπως το παρουσίασε ο κ. Τσίπρας περιλαμβάνει την απλοποίηση της αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων και τη θεσμοθέτηση απλού και σταθερού φορολογικού συστήματος.

«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες αλλά και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, δεν είναι τόσο η υψηλή φορολογία, όσο η αστάθεια και η αβεβαιότητα για το φορολογικό σύστημα που ισχύει και η οποία καθιστά αδύνατο οποιοδήποτε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό».

Αναφέρθηκε ακόμα στην ίδρυση Δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας, «ενός βασικού κρίκου που λείπει από την ελληνική οικονομία και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα» , την δημιουργία Τράπεζας Ειδικού σκοπού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες, τη δημιουργία δημόσιου ενδιάμεσου οργανισμού για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες.

Για τη «νέα σεισάχθεια» (διαγραφή χρεών) ανέφερε ότι διασπάται ένα δάνειο σε δύο μέρη: σ’ εκείνο που ο δανειολήπτης μπορεί να αποπληρώσει και στο μέρος που παγώνει για πέντε ή δέκα χρόνια, ανάλογα με την περίπτωση, χωρίς να διαγράφεται από το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, έως ότου βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη και διαγράφονται οι τραπεζικές οφειλές που εμφανίζουν αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top