Παρέμβαση από ΗΠΑ για τις τουρκικές προκλήσεις με την Κύπρο και την ΑΟΖ

Συστάσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μην υπάρξουν εντάσεις

Παρέμβαση από ΗΠΑ για τις τουρκικές προκλήσεις με την Κύπρο και την ΑΟΖ

​Παρέμβαση των ΗΠΑ προκάλεσε η ανακοίνωση του τουρκικού προξενείου Εξωτερικών σχετικά με τις δραστηριότητες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (AOZ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία φούντωσε πάλι τις σχέσεις Κύπρου-Ελλάδας και Τουρκίας.

«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους της, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της» δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι, μετά τις πληροφορίες ότι η Τουρκία σχεδιάζει να εγκαταστήσει πλατφόρμα εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης» πρόσθεσε .

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε τις αμερικανικές θέσεις στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την επανένωση του νησιού σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Τέλος, η κ.Ψάκι χαρακτήρισε ως σημαντική την αποφυγή δραστηριοτήτων «που πιθανόν να αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Την ίδια ώρα, όπως σας είχαμε αναφέρει από χθες στο star.gr, στην Κύπρο πραγματοποιείται κρίσιμη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν.Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, ως πιθανά μέτρα που έχουν εξετασθεί και θα συζητηθούν είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

-Να ματαιωθεί η προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

-Να γίνουν κινήσεις στο ευρωπαϊκό πεδίο με στόχο να «παγώσει» η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

-Να προκληθούν δηλώσεις στήριξης του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να διενεργεί έρευνες στην ΑΟΖ της από ξένες κυβερνήσεις και οργανισμούς. Επίσης, σχεδιάζονται κινήσεις και στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top