Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Βρούτση-Τρόικας:Δεν μπαίνει χέρι στις συντάξεις

Αισιοδοξία στο υπουργείο Εργασίας

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Βρούτση-Τρόικας:Δεν μπαίνει χέρι στις συντάξεις

Αισιοδοξία, παρά τα καυτά θέματα, φαίνεται πως επικρατεί στο υπουργείο Εργασίας μετά και τη νέα συνάντηση που είχε ο αρμόδιος υπουργός Γ.Βρούτσης με την τρόικα.

Στέλεχος του υπουργείου, έπειτα και από τη συνάντηση που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων.

«Τα στοιχεία για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος είναι ενθαρρυντικά», είπε σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι ελληνικές θέσεις στο θέμα των ομαδικών απολύσεων αλλά και του lockout θα γίνουν σεβαστές από την πλευρά των δανειστών. Δεν αποκλείονται, ωστόσο, θεσμικές παρεμβάσεις προκειμένου να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας που παίζει και τον κεντρικό ρόλο με βάση το ισχύον καθεστώς για τις ομαδικές απολύσεις. Όσο για το θέμα του lockout η τρόικα φάνηκε να λαμβάνει σοβαρά υπόψη της την έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το δικαίωμα ανταπεργίας των εργοδοτών δεν πρέπει να ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε κα�� σήμερα στην τρόικα ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για τις συγχωνεύσεις των ασφαλιστικών ταμείων (άλλωστε το έθεσε και δημόσια μιλώντας χθες στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου) με βάση την μελέτη του ΚΕΠΕ. Εξέφρασε όμως την ελληνική θέση ότι δεν πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις που να αφορούν στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ή στο ύψος των συντάξεων. Ο κ. Βρούτσης ενημέρωσε επίσης την τρόικα για τα πρώτα "ενθαρρυντικά" συμπεράσματα από τις αναλογιστικές μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη για όλα τα ταμεία.

Ωστόσο, το «μέτωπο» τόσο για τα εργασιακά όσο και για το ασφαλιστικό, παραμένει ανοικτό με την ελληνική πλευρά να περιμένει ότι μετά το Eurogroup η τρόικα θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτή τη φορά με συγκεκριμένα αιτήματα για αλλαγές, οι οποίες θα αφορούν κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση της ανταποδοτικότητας του συστήματος, δηλαδή τη σύνδεση των συντάξεων με το ύψος των εισφορών που έχει καταβάλλει ο εργαζόμενος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top