Κουβέλης στο 3ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ: ΝΑΙ σε συνεργασίες και στην αλλαγή κυβέρνησης

«Θα καταψηφίσουμε κάθε πρόταση της κυβέρνησης για τον ΠτΔ»

Με την ΔΗΜΑΡ στην κρισιμότερη φάση της ιστορίας της και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να την δείχνουν εκτός Βουλής, ξεκίνησε το τρίτο Συνέδριο του Κόμματος.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ.Φώτης Κουβέλης, αφού έκανε μια σύντομη ιστορική αν��δρομή στην ίδρυση της ΔΗΜΑΡ, αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις, τονίζοντας πως ο ίδιος έχει «πλήρη συναίσθηση της κατάστασης, στην οποία βρίσκεται σήμερα το κόμμα».

«Έχω συναίσθηση των υποκειμενικών αδυναμιών, των ανεπαρκειών και των λαθών. Όμως, ξέρω ότι προσπαθήσαμε κόντρα στο ρεύμα. Ότι δώσαμε έναν άνισο αγώνα. Ξέρω ότι οι επιλογές μας προέκυπταν με ευθύνη και ανιδιοτέλεια. Με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και των εργαζομένων. Ξέρω και ξέρουμε ότι δεν χρωστάμε σε κανέναν» είπε αρχικά ο κ.Κουβέλης και πρόσθεσε «νιώθω υπερήφανος που, εν μέσω της κρίσης, όταν άλλοι διακήρυτταν πως δεν υπήρχε εναλλακτική πολιτική, όταν πολλοί φλέρταραν με τον λαϊκισμό κάθε απόχρωσης, εμείς κάναμε λόγο για έναν άλλο δρόμο. Δεν αποδ��χθήκαμε το συντηρητισμό, αλλά και δεν υποκύψαμε στην ευκολία του προεκλογικού λαϊκισμού».

Αναφερόμενος στις εκλογές του 2012, ο κ.Κουβέλης χαρακτήρισε τη ΔΗΜΑΡ «κόμμα της λογικής», υποστηρίζοντας πως «όταν η χώρα κινδύνευε να βγει εκτός ευρωζώνης, ακυρώνοντας μία μεγάλη ιστορική κατάκτηση, ήμασταν και πάλι εκεί. Δεν μας συγκίνησε ξαφνικά η κυβερνητική εξουσία. Ήταν στάση εθνικής ευθύνης να μην συμβάλουμε στην παράταση της αβεβαιότητας. Δεν μείναμε έξω από το πρόβλημα, για να μην κινδυνεύσουμε».

Εξηγώντας αναλυτικότερα, την απόφαση της ΔΗΜΑΡ να συνεργαστεί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο κ.Κουβέλης τόνισε πως στόχος του κόμματος του ήταν «η διασφάλιση της παραμονής στην ευρωζώνη, π��υ δεν ήταν αυτονόητη και η προώθηση της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου».

«Προτάξαμε τα μείζονα, τα συλλογικά και όχι τα ελάσσονα. Δεν προτάξαμε κομματικά συμφέροντα» συνέχισε και πρόσθεσε «συμμετέχοντας στην κυβέρνηση, είχαμε αποφασιστική συμβολή στο να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Δώσαμε μάχες για αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής, πετυχαίνοντας επιμέρους διορθώσεις. Ξεκινήσαμε διαρθρωτικές αλλαγές. Προετοιμάσαμε την ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική στάση της χώρας έναντι της τρόικας. Δώσαμε μάχη για ισοδύναμα μέτρα».

Ο κ.Κουβέλης παραδέχτηκε ωστόσο πως η ΔΗΜΑΡ δεν κατάφερε να αποτρέψει «τα άδικα μέτρα», εξαπολύοντας επίθεση στη ΝΔ, την οποία και κατηγόρησε για την αποχώρηση του από την συγκυβέρνηση

«Η αποχώρησή μας από την κυβέρνηση προέκυψε ακριβώς διότι τα πράγματα κινήθηκαν σε διαφορετική κατεύθυνση. Η κυβέρνηση συνεργασίας σταδιακά μετατράπηκε σε μονοκομματική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και υπήρξε σαφής συντηρητική στροφή, η οποία συνοδεύτηκε με συστηματική απόρριψη των προτάσεων της ΔΗΜΑΡ» είπε χαρακτηριστικά, παραδεχόμενος ωστόσο πως η αποχώρηση του από την συγκυβέρνηση έγινε «χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επέρριψε εμμέσως ευθύνες στα ΜΜΕ για την εικόνα «εσωτερικού αλληλοσπαραγμού», που μετέδιδαν, σχετικά με τα τεκταινόμενα στην Αγίου Κωνσταντίνου, εκφράζον��ας την πεποίθηση πως η ΔΗΜΑΡ προσέφερε στην ελληνική κοινωνία.

Ο κ.Κουβέλης εμφανίστηκε ανοιχτός σε συνεργασίες στο μέλλον, επαναλαμβάνοντας πάντως πως η ΔΗΜΑΡ ήταν, είναι και θα είναι απέναντι στην «ναζιστική» Χρυσή Αυγή .

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ζήτησε να αλλάξει η ��υβέρνηση, επισημαίνοντας παράλληλα πως η «εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί να κυριαρχηθεί από κομματικά παιχνίδια».

«Η Δημοκρατική Αριστερά δεν εμπλέκεται σε οποιαδήποτε διαδικασία συναλλαγής με την κυβέρνηση για την απόσπαση κομματικού οφέλους. Δεν θα συμβάλουμε στην παράταση αδιέξοδων πολιτικών, όπως αυτές που ακολουθούνται. Και δεν μπορεί η κυβέρνηση, στη διαδικασία της προεδρικής εκλογής, να περιμένει να υπάρξουν συναινέσεις και συμπτώσεις, όπως αυτές που απαιτεί το Σύνταγμα, τη στιγμή που οι πολιτικές της συνεχίζουν να διευρύνουν τα κοινωνικά ρήγματα» ξεκαθάρισε ο ίδιος .

«Οι εκλογές δεν αποτελούν γεγονός που προκαλεί αστάθεια. Δεν είναι η πιθανότητα εκλογών που προκαλεί τριγμούς και αποσταθεροποίηση. Είναι το εντεινόμενο και διογκούμενο ρεύμα δυσφορίας των πολιτών που αποσταθεροποιεί την κυβέρνηση και φέρνει την πιθανότητα εκλογών εγγύτερα» σημείωσε επίσης, σχολιάζοντας ότι «η κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να διαμορφώσει συνθήκες συναινέσεων και πλατιών πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών. Επέλεξε διαφορετικά».

Αναφερόμενος ειδικά στην εκλογή Προέδρου της Δ��μοκρατίας, ο κ.Κουβέλης γνωστοποίησε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει «οποιαδήποτε πρόταση καταθέσουν οι εταίροι της κυβέρνησης για την προεδρική εκλογή», ενώ παράλληλα επανέλαβε σε ότι αφορά τα σενάρια που τον ήθελαν να είναι υποψήφιος για ΠτΔ , ότι ο ίδιος είναι πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

«Ενδιαφέρομαι για την ολική της επαναφορά στην πολιτική ζωή της χώρας. Ενδιαφέρομαι για την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Ενδιαφέρομαι για τη δημιουργία των προϋποθέσεων προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας Όλα τα υπόλοιπά δεν με αφορούν. Δεν χρωστάω σε κανέναν τίποτε. Στην πορεία μου όλα αυτά τα χρόνια απέδειξα ότι μπορώ να λάβω αποφάσεις με πολιτικό κόστος. Αποφάσεις κόντρα στο ρεύμα. Αποφάσεις με βάση αξίες και αρχές και όχι αποφάσεις ιδιοτέλειας και προσωπικού συμφέροντος» πρόσθεσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top