Χειρόφρενο στο δρόμο προς τις πρόωρες εκλογές τραβούν Σαμαράς – Βενιζέλος

Πού στοχεύουν οι δύο αρχηγοί ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης

​Την ώρα που η κρίσιμη διαπραγμάτευση με την τρόικα παραμένει ανοιχτή, οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος αιφνιδίασαν τους πάντες, ανακοινώνοντας ότι θα ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή αμέσως μόλις ανοίξει, τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου.

Ενδεικτικό είναι ότι στις 6 Οκτωβρίου κατατίθεται και το προσχέδιο του προϋπολογισμού, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στη διαδικασία.

Σύμφωνα με δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη:

«1. Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και την συνταγματική πρακτική ένα μήνα πριν την λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015 και

2. Μετά την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος».

Η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια να συγκρατήσουν τις εσωκομματικές αντιδράσεις τόσο στη Νέα Δημοκρατία, όσο και στο ΠΑΣΟΚ που τον τελευταίο καιρό ήταν πολύ ηχηρές και αφορούσαν ουσιαστικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, όπως οι ομαδικές απολύσεις, στις οποίες αντιτίθενται οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη επιχειρούν τώρα να κερδίσουν το «ναι» 154 βουλευτών και να κλείσουν τα στόματα όσων διαφωνούν. Έτσι, όσοι βουλευτές δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στη συνέχεια δεν θα μπορούν με τη στάση τους και τις δηλώσεις τους να συνεχίσουν τη δημιουργία κλίματος και εντυπώσεων.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η κυβέρνηση επιχειρεί να κερδίσει χρόνο για να γίνουν όλα όσα συμφωνηθούν με την τρό��κα και παράλληλα μέσα από την αντιπαράθεση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης με τον ΣΥΡΙΖΑ να πείσει ότι όντως θα προχωρήσει στις φοροελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει και ότι η έξοδος από το μνημόνιο είναι πολύ κον��ά.

Στόχος είναι επίσης να μπει ένα φρένο στην άκρατη εκλογολογία, με αφορμή την ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τοποθετώντας την έναρξη των διαδικασιών τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Όπως προβλέπει το Σύνταγμα, τη Δευτέρα θα γίνει αγιασμός για την έναρξη της νέα κοινοβουλευτικής περιόδου, οπότε η κατάθεση της πρότασης για ψήφο εμπιστοσύνης μετατίθεται για την Τρίτη. Θα μεσολαβήσουν δύο ημέρες, την Πέμπτη θα ξεκινήσει η συζήτηση επί της ψήφου εμπιστοσύνης, και το Σάββατο το βράδυ θα διεξαχθεί η ψηφοφορία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top